Ko nije vakcinisan, ne može u školu

Izvor: Mondo, 14.Mar.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko nije vakcinisan, ne može u školu

Italija uvela oštre mere za decu koja nisu vakcinisana.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Prema novouvedenim merama, koje su stupile na snagu ove nedelje, sva deca su morala da budu vakcinisana, uključujući i MMR vakcine (protiv boginja, zauški i rubeola).

Roditelji su bili obavezni da do 10. marta vakcinišu decu, a ona koja nisu ili nemaju dokaze da su vakcinisana, nisu mogla da odu u školu.

Deca, tehnički, mogu da dolaze u školu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ako njihovi roditelji i dalje odbijaju da ih vakcinišu suočeni su sa novčanim kaznama od oko 500 evra. A, svakako će morati da odvedu decu na vakcinaciju ako žele da nastave školovanje.

Rok za vakcinisanje dece je produžen do početka naredne nedelje.

Deca do 6 godina, koja nisu vakcinisana, takođe su sankcionisana tako što im je zabranjeno da idu u vrtiće ili jasle.

Iako je dokazano da su vakcine bezbedne i da su najbolji lek protiv pojave raznih bolesti od kojih su neke i iskorenjene, u Italiji je jak antivaksinaški pokret.

Svetska zdravstvena organizacija je u januaru ocenila da je antivaksinaški pokret "jedna od najvećih pretnji po zdravlje čovečanstva".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.