Kisić Tepavčević o testiranju na kovid-19 u privatnim laboratorijama: Dobrodošli su

Izvor: B92, 15.Jul.2020, 16:19

Kisić Tepavčević o testiranju na kovid-19 u privatnim laboratorijama: "Dobrodošli su"

Zamenica Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je sedam privatnih laboratorija u Srbiji podnelo zahtev i čeka odluku da li će i u njima moći da se rade testiranja koronavirus.

"Nama je svaka zdravstvena ustanova, laboratorijska, koja može da radi ovakvu vrstu testiranja i više nego dobrodošla. I od samog počertka su privatne zdravstvene ustanove bile pozivane da nam se priključe, ali moraju da ispune makar minimalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteve sa aspekta biosigurnosti i biobezbednosti, koja uključuje i infektivnost agensa, njegov potencijal da se prenosi na laboratorijske radnike, zatim na opštu populaciju kao i da li postoji neka specifična zaštita u slučaju inficiranja pre svega laboratorijskih radnika", rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara da li će se uskoro brza i serološka testiranja moći da se rade i u privatnim laboratorijama.

Ona je navela da, imajući u vidu da koronavirus ima visok stepen i infektivnosti i mogućnosti prenosa i na laboratorijske radnike i izvan populacije, u tim ustanovama mora da postoji "maksimalan stepen predostrožnosti", te da sve laboratorije moraju da imaju "makar biosigurnosni nivo 2+ ili tri.

"Znači sa tačno izdvojenim setom podataka, odnosno setom tih performansi koje ta laboratorija treba da ima. U ovom momentu je sedam privatnih laboratorija podnelo zahtev i one koje budu ispunjavale set kriterijuma koje je odredio SZO će biti i više nego dobrodošle da nam se pridruže u ovoj borbi. Što se tiče seroloških testova, tu su daleko manji zahtevi tako da će privtne laboratorije moći da rade ovakve vrste testova", zaključila je članica kriznog štaba.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić o o testiranju na kovid-19 u privatnim laboratorijama: Odluka u narednim danima

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 15:38

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na konferemnciji za medije kriznog štaba da su stigle prijave određenih privatnih laboratorija za brze i PCR testove i da očekuje da odluka o tome u kojoj će ta testiranja moći da se rade, bude doneta u narednim danima..."Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.