Kinetoza je bolest koju ima svaki treći čovek, a da ne zna

Izvor: B92, 04.Avg.2021, 08:14

Kinetoza je bolest koju ima svaki treći čovek, a da ne zna

Bolest kretanja, odnosno kinetoza, je veoma učestala, a prema istraživanjima, od nje pati svaka treća osoba. Zapravo, skoro svako će osetiti bolest kretanja ukoliko bude izložen dovoljno intenzivnoj brzini.

Simptomi oboljenja

Najjednostavnije rečeno, u pitanju je osećaj vrtoglavice i mučnine izazvan kretanjem. Kinetoza se dešava u situacijama kada neki delovi tela osećaju kretanje, a drugi ne. Na ovaj način, telo je zbunjeno, jer se ono ne kreće, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srednje uho detektuje kretanje.

Mozak za to vreme pokušava da shvati kakav signal da pošalje ostatku tela.

Bolest kretanja može da se manifestuje u vozilu, ali i u toku vožnje liftom ili tokom skijanja, na primer. U nekim slučajevima, kinetota nastaje i zbog migrena, porodične istorije ove bolesti, hormonskih promena ili neuroloških poremećaja.

Kao i s mnogim drugim oboljenjima, i kinetoza se manifestuje drugačije kod svake osobe. Najčešći simptomi su bleda koža, vrtoglavica, pojačano znojenje, mučnina, povraćanje, ubrzano disanje, nervoza i pospanost.

Pomaže žmurenje

Dobra vest je što postoji mnogo načinja da ublažite simptome kinetoze. Ukoliko znate da ćete dugo putovati, izbegavajte teške i masne obroke. Kada tokom putovanja osetite mučninu, zagledajte se u deo predjela ili objekta koji miruje, bilo da je udaljena bandera, horizont ili nebo.

Izbegavajte čitanje knjige, magazina ili gledanje u ekran mobilnog telefona ili televizora tokom putovanja. Nekim ljudima pomaže i da žmure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.