Kelj - 50 nijansi zelenije

Izvor: B92, 03.Jul.2013, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kelj - 50 nijansi zelenije

Kelj postaje sve popularnije povrće među onima koji vole zdravu ishranu. To nije nikakvo čudo, budući da se zaista može nazvati superhranom.

On je na vrhu većine listi zdrave hrane, budući da je prepun nutritijenata, lako se sprema i “ide” gotovo uz sve.

Poznato je da pozitivno deluje na mozak zahvaljujući brojnim fitonutrijentima. Jedan od njih je sulforofan koji važi za moćan antioksidans, dok kempferol naučnici smatraju “izvorom mladosti”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Uz sve to, ima karotenoide, za koje naučnici Harvard univerziteta smatraju da podstiču optimizam, dok klukozinolati, čuveni borci protiv kancera, kelj čine i nekom vrstom leka.

Još jedno svojstvo kelj čini superhranom za mozak – bogat je omega 3 masnim kiselinama, tačnije alfa-linoleinskom kiselinom, koja smanjuje rizik od depresije i dijabetesa.

Kelj ima i mnogo vlakana, koji su dobri za zdravlje creva, a pošto je siromašan ugljenim hidratima, ne izaziva skokove šećera u krvi.

U šolji sirovog kelja ima samo 33 kalorije, ali i ogromne doze vitamina C, provitamina A i vitamina K.

Ovaj poslednji je jedan od najmoćnijih antioksidanasa koji štiti neurone i podstiče njihovu otpornost na ekspresije gena.

Kelj je važan i za zdravlje kostiju, jer je dokazano da organizam iz njega bolje apsorbuje kalcijum, nego iz mleka.

To je zato što za razliku od većine drugih zeleniša, poput spanaća, kelj gotovo da nema oksalate koji ometaju apsorpciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.