Izvor: S media, 17.Mar.2011, 10:56 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kari - začin i lek
Kari se u Indiji koristi već hiljadama godina, a ovaj začin je i jedan od najmoćnijih prirodnih lekova.
Azijski začin kari ne samo da aromatizuje jela već, zahvaljujući svojim sastojcima, može i da podstiče funkcionisanje mozga i sprečava pojavu neuroloških oboljenja, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo dr Dejv Šubert iz Instituta "Salk" u San Dijegu.
Dr Šubert je, izdvojivši više sastojaka karija, konstatovao da najmanje jedan od tih sastojaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kurkumin, ima zaštitno dejstvo na ćelije mozga životinja sa neurološkim oštećenjima, preneli su francuski mediji.
Ustanovljeno je, na primer, da u Indiji postoji mnogo manji broj osoba obolelih od jednog od oblika demencije - Alćajmerove bolesti nego u drugim zemljama, jer se tamo tokom celog života jede kari.
Dr Šubert smatra da bi kurkumin i drugi sastojci karija mogli da se koriste u zaštiti mozga od traumatskih oštećenja i šloga, pa čak i Alćajmera.
"Zamisao je da se ljudima daju derivat kurkumina ili određeni lekovi kako ne bi bili izloženi opasnosti od moždanih udara i kontuzija ili da bi se ublažile njihove posledice", istakao je dr Šubert.
(Tanjug)