Kari - začin i lek

Izvor: S media, 17.Mar.2011, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kari - začin i lek

Kari se u Indiji koristi već hiljadama godina, a ovaj začin je i jedan od najmoćnijih prirodnih lekova.

Azijski začin kari ne samo da aromatizuje jela već, zahvaljujući svojim sastojcima, može i da podstiče funkcionisanje mozga i sprečava pojavu neuroloških oboljenja, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo dr Dejv Šubert iz Instituta "Salk" u San Dijegu.

Dr Šubert je, izdvojivši više sastojaka karija, konstatovao da najmanje jedan od tih sastojaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kurkumin, ima zaštitno dejstvo na ćelije mozga životinja sa neurološkim oštećenjima, preneli su francuski mediji.

Ustanovljeno je, na primer, da u Indiji postoji mnogo manji broj osoba obolelih od jednog od oblika demencije - Alćajmerove bolesti nego u drugim zemljama, jer se tamo tokom celog života jede kari.

Dr Šubert smatra da bi kurkumin i drugi sastojci karija mogli da se koriste u zaštiti mozga od traumatskih oštećenja i šloga, pa čak i Alćajmera.

"Zamisao je da se ljudima daju derivat kurkumina ili određeni lekovi kako ne bi bili izloženi opasnosti od moždanih udara i kontuzija ili da bi se ublažile njihove posledice", istakao je dr Šubert.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.