Kardiovaskularne bolesti smrtonosnije od raka i ratova

Izvor: N1 televizija, 13.Jun.2017, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kardiovaskularne bolesti smrtonosnije od raka i ratova

Kardiovaskularne bolesti uzrokovale su 2015. godine trećinu svih smrti u svetu, pokazuju najnoviji podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Te je godine u svetu umrlo 56 miliona ljudi, od čega 40 miliona od nezaraznih bolesti.

Četiri su glavna uzroka smrti od nezaraznih bolesti: kardiovaskularne bolesti (17,7 miliona ili trećina svih smrti), rak (8,8 miliona), hronične respiratorne bolesti (3,9) i dijabetes (1,6).

Veliki svetski zdravstveni problem u 2015. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i dalje je bila tuberkuloza, iako se radi o izlečivoj bolesti. Zabeleženo je 10,4 miliona novih slučajeva i 1,4 miliona smrti.

Procenjuje se da je 152.000 ljudi ubijeno u ratovima i sukobima, od čega dve trećine u Siriji i Iraku. To je 0,3 posto svih smrti u svetu, ali u procenu nisu uključene indirektne posledice rata, poput širenja zaraznih bolesti ili pothranjenosti.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.