Kardiolog upozorava: Izbegavajte ove navike ukoliko želite da sačuvate srce VIDEO

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 08:07

Kardiolog upozorava: Izbegavajte ove navike ukoliko želite da sačuvate srce VIDEO

Ukoliko želite da sačuvate srce, ali i da izbegnete kardiološke probleme, poslušajte savete ove lekarke.

Ne jedite crveno meso

Ona tvrdi da je postala vegetarijanka zbog prava životinja, ali kasnije je proučila niz istraživanja koja su dokazala prilično snažnu povezanost između crvenog, posebno prerađenog crvenog mesa i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

"Ne konzumiram nikakve životinjske proizvode i pozivam sve da izbegavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crveno meso i prerađeno crveno meso", rekla je.

Harkin je u video-snimku koji je nedavno objavila na TikToku izjavila da "redovna konzumacija viršli, hamburgera i suhomesnatih proizvoda oštećuje arterije". Umesto toga, ljudima preporučuje da jedu više vlakana, koja se nalaze u voću, povrću, mahunarkama i celovitim žitaricama.

"To pomaže u regulisanju glukoze, snižavanju holesterola, a reč je i o hrani koja sadrži puno vitamina i minerala. Stvarno svima savetujem da pojedu barem 40 grama vlakana dnevno jer je to nivo kod kog vidimo znatno smanjenje glukoze, holesterola i sličnog", napomenula je.

Cigarete su zabranjene

"Gotovo svi srčani udari koje sam videla kod mladih žena dogodili su se osobama koje puše", ističe doktorka Harkin.

Ne prekidajte noćni san

Doktorka Harkin je majka troje dece, ali ipak veoma vodi računa da svake noći odspava barem sedam do devet sati u komadu.

"Studije su zaista pokazale da je nedostatak sna povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti", dodala je.

Ne ignorišite bol u grudima

Doktorka Harkin kaže da nikada ne bi ignorisala bol u grudima, ako bi uopšte došlo do toga.

"Šokantna količina srčanih udara dogodi se kod ljudi koji bi se prema tradicionalnim kriterijumima smatrali grupom sa niskim rizikom", akcentovala je.

Ne preskačite fizičku aktivnost

Fizička neaktivnost jedan je od najvećih faktora rizika za srčane bolesti, tako da doktorka Harkin ne preskače vežbanje čak ni kada je umorna ili ima previše obaveza.

"Čak i 10 minuta šetnje je bolje nego ništa i koristi zdravlju vašeg srca. Zato nemojte da vam vreme bude izgovor za izostanak aktivnosti. Kada bih svima mogla da prepišem jednu stvar, to bi bilo vežbanje", ističe ova lekarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.