Kapi izazivaju zavisnost

Izvor: B92, 14.Jan.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapi izazivaju zavisnost

Supstanca koja pomaže kod tegoba razlog je zbog kojeg kapi mogu da se koriste u ograničenom periodu.

Kapi za nos, koje služe da otpuše zapušene nozdrve, ili smanje curenje, uzrokovane respiratornim infekcijama, ne smeju da se koriste duže od pet dana. Farmaceuti kažu da je upravo supstanca koja pomaže kod tegoba razlog zbog kojeg kapi mogu da se koriste u ograničenom vremenskom periodu. I upozoravaju da nekontrolisana upotreba kapi za nos dovodi do trajnog oštećenja sluznice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zavisnosti!

Prema rečima mr ph spec. Milane Dučić, rukovodioca sektora za informisanje APU „Beograd", da bi se napravio dobar izbor kapi za nos koje će se koristiti, potrebno je znati uzrok koji je doveo do neprijatnih simptoma.

Kapi za nos koje se najčešće koriste kod prehlada sadrže vazokonstriktorne supstance koje smanjuju protok krvi kroz sluznicu nosa i na taj način smanjuju otok sluznice i sekreciju iz nje - kaže Dučić. - To je razlog zbog kojeg vrlo brzo po stavljanju kapi prodišemo kroz zapušene nozdrve. Ovo dejstvo vazokonstriktora koje izaziva željeni efekat je u isto vreme i ograničavajući faktor duge i česte upotrebe kapi za nos, pa se zato kapi za nos ne koriste duže od pet dana, a to je obično i period za koji se izlečimo od kijavice.

Kako naša sagovornica kaže, nekontrolisana i duga upotreba kapi za nos dovodi do trajnih oštećenja sluznice nosa i do stalne potrebe da se kapi koriste - zavisnosti.

- Kod ovih osoba prestanak upotrebe kapi izaziva suprotan efekat od onog zbog koga su kapi u pečetku i počele da se koriste - objašnjava Dučić. - Takve osobe po prestanku korišćenja kapi imaju simptom zapušenog nosa i smetnji pri disanju što ih tera da ponovo koriste kapi i tako nastaje začarani krug prave zavisnosti. Osobe koje imaju ovakve probleme moraju da se za pomoć obrate otorinolaringologu. Zato svako ko kupi kapi za nos i počne da ih koristi treba da zna da se one koriste kratko, a ukoliko ima problem koji zahteva duže lečenje, mora da se obrati lekaru.

Izvor: B. Ca, Novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.