Kancelarije mogu biti otrovne

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarije mogu biti otrovne

Velike koncentracije toksičnog praha u 31 kancelariji u Bostonu otkrivene su tokom jednog od američkih istraživanja, preneli su francuski mediji.

Grupa istraživača je otkrila veliku koncentraciju termičkog izolatora "polibromodifeniletera" (PBDE) na rukama zaposlenih koji rade najmanje 20 časova sedmično u svojim kancelarijama.

Konstatovano je da se PBDE, prisutan na rukama zaposlenih, nalazi i u njihovoj krvi i da je veoma prisutan u koncelarijama, uprkos njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabrani Stokholmskom konvencijom, međunarodnim ugovorom donetim radi kontrole i smanjenja proizvoda koji zagađuju životnu sredinu.

PDBE se, već nekoliko godina, u velikoj meri koristi u proizvodnji računara i drugih elektronskih uređaja, kao i poliuretanske pene kojom se pune kancelarijske stolice i izrađuju tepisi, a neki proizvođači ga upotrebljavaju i u pravljenju nameštaja.

PDBE, međutim, sadrže i neke vrste mesa (masno) i riba (obično one gajene u ribnjacima), kao i mlečnih proizvoda.

Taj izolator može da, kako su istakli u američkom udruženju za zaštitu radne sredine EWG (Environment Working Group ), izazove poremećaj funkcionisanja štitne žlezde, umor, depresiju, anksioznost (uznemirenost), neobjašnjivo povećanje telesne težine, gubitak kose i pad libida, dok su neka istraživanja pokazala da može da prouzrokuje i neplodnost.

Iako je teško potpuno izbeći uticaj PBDE-a, naučnici savetuju da se, radi efikasne zaštite, ruke često peru vodom i sapunom i da se briše prašina.

Tokom istraživanja je ustanovljeno da su zaposleni koji su prali ruke četiri ili više puta dnevno imali manju količinu PBDE-a od onih koji nisu sprovodili pranje ruku.

Osobe koje su u sprovođenju te mere bile revnosnije imale su tri puta manju koncentraciju PBDE-a u krvi od ostalih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.