Kanabis: Fenomen koji se širi

Izvor: B92, 26.Jun.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanabis: Fenomen koji se širi

Kanabis je i dalje droga koja se najviše konzumira u svetu, posebno u Evropi, saopštila je danas Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) i istakla uznemirujuću tendenciju gajenja te biljke na tlu Evrope.

Ukupno oko 230 miliona ljudi, odnosno pet odsto odrasle svetske populacije (između 15 i 64 godina) konzumirali su nelegalno bar jedanput drogu tokom 2010. godine, što se odnosi zajedno na sve vrste droga, prema godišnjem izveštaju UNODC objavljenom danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sedištu te organizacije u Beču.

Od tog ukupnog broja njih 200 miliona je konzumiralo kanabis.

Iako su ovi podaci na globalnom nivou stabilni u odnosu na podatke iz 2009. godine, ipak se ukazuju neki uznemirujući podaci, navodi UN agencija. Ističe se porast konzumiranja droge u zemljama u razvoju, kao i širenje mesta za gajenje kanabisa unutar Evrope.

Evropa je najveće tržište za uvoz hašisa koji se dobija od smole kanabisa, uglavnom iz Maroka, mada se smanjuje udeo upotrebe hašiša a povećava upotreba biljke kanabisa (marihuana), prema izveštaju.

"Većina zemalja članica Evroposke unije ukazuju da je gajenje biljke kanabis fenomen koji se izgleda širi", navodi UN, što, kako dodaje ide i sa povećanjem jačine kanabisa.

Organizovane kriminalne grupe sve češće koriste ovaj proces da bi smanjili rizik da budu otkrivene, dodaje UN.

"Kanabis nije tako bezazlena droga kao što neki žele da prikažu. Prema lekarskim izveštajima ona dovodi do nepovratnih promena na mozgu", rekao je izvršni direktor ove UN kancelarije Juri Fedotov novinarima u Beču.

Druga velika tendencija na svetskom tržištu droge je porast upotrebe kokaina u zapadnoj Africi gde u tranzitu prolazi kokain iz Latinske Amerike za Evropu, rekao je Fedotov.

"Zemlje koje su u zoni tranzita ili proizvodnje nisu samo zemlje tranzita nego takođe i zemlje gde se droga konzumira", rekao je on i naveo kao primer slučaj Avganistana, Pakistana i Irana.

Proizvodnja opijuma u Avganistanu, odakle dolazi 90 odsto opijuma proizvedenog u svetu, dostigla je 5.800 tona 2011. godine. To je porast od 61 odsto u odnosu na 2010. godinu, kada je znatno pala avganistanska proizvodnja ove droge zbog bolesti koja je zahvatila dve trećine površina pod makom.

Ukupno 200.000 ljudi umre svake godine zbog droge a 27 miliona njih su osobe koje konzumiraju drogu i imaju zbog toga problema, navela je ova agencija UN, što su podaci koji su već dati u izveštaju iz 2011. godine.

Takozvane sintetičke droge kao što je metamfetamin ostaju kao i u prošlom izveštaju drugi tip droge najviše korišćene posle kanabisa, rekao je Fedotov.

On je izrazio zabrinutost zbog pojave novih droga, i dao kao primer dezomorfin ili droga krokodil. Dodao je da su to droge koje mogu da ubiju ljude za dve nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.