Kamp za adolescente obolele od raka

Izvor: Mondo, 21.Mar.2013, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamp za adolescente obolele od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka "Nurdor" najavilo je da će od 22. do 29. marta na Kopaoniku po prvi put organizovati ''Zimski kamp ljubavi i nade'' za adolescente obolele od raka, kao deo programa psihosocijalne podrške oboleloj deci.

Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji rak je prvi uzročnik smrti, a procenjuje se da u Srbiji od malignih bolesti godišnje oboli oko 350 mališana, a da svake nedelje jedno dete umre, ukazalo je to udruženje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Na Kopaoniku će boraviti 20 mladih, uzrasta od 12 do 19 godina, u pratnji tri instruktora skijanja, psihologa i "Nurdorovih" volontera.

Udruženje ističe da će mnogima od njih to biti prvo odvajanje od roditelja i ujedno prva prilika da nauče da skijaju.

Osim škole skijanja, za tinejdžere će biti organizovane različite psihološke, socijalne, kreativne i edukativne radionice, koje imaju za cilj da mlade rekovalescente osnaže i fizički i psihički i olakšaju im resocijalizaciju i povratak uobičajenom životu, piše u saopštenju tog udruženja.

Lečenje maligniteta u dečjem uzrastu je dugotrajno, kompleksno, često veoma naporno, kako u fizičkom smislu, tako i u psihološkom pogledu - i za decu i za njihove porodice, a kod dece ostavlja kratkoročne i dugoročne psihofizičke posledice, koje znatno otežavaju rehabilitaciju i resocijalizaciju po uspešnom završetku terapije.

Realizaciju prvog ''Zimskog kampa ljubavi i nade'' pomogli su organizacija ''Prijatelji u nevolji'', Tamara Kusovac, umetnici i šoping centar Ušće, Sportnetwork, Skijališta Srbije i Beosport.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.