Kako zaštititi decu od alergije: Sve što treba da znate

Izvor: B92, 03.Apr.2023, 18:56

Kako zaštititi decu od alergije: Sve što treba da znate

Pojava svraba, sekrecije iz nosa, zapušenost nosa, peckanje, grebanje ili svrab u grlu, učestali suvi i nadražajni kašalj, promuklost i osećaj umora najčešći su simptomi koji narušavaju kvalitet života i povećavaju rizik od mogućih virusnih ili bakterijskih infekcija.

Međutim, da li ste se nekada zapitali kako zapravo nastaju alergije i zašto su u porastu u poslednjih nekoliko decenija? Verovali ili ne, "krivac" je naš imunski sistem – iako je dragocen u zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizma od različitih spoljnih uticaja, ponekad dolazi do situacija kada je preterano aktivan, usled pojačane koncentracije određenih supstanci. Ova preterana aktivnost kod osetljivih ljudi, a posebno dece, dovodi do alergijskih reakcija.

Deca su znatno ugroženija, budući da je njihov imuni sistem u fazi razvoja. Tokom prve dve godine života, pretežno se javljaju alergije na hranu – i to najčešće na jaja, mleko, gluten, soju, ribu, morske i orašaste plodove. Zlatno pravilo prilikom uvođenja novih namirnica je da to bude u prepodnevnim časovima, kako bi se pratila eventualna alergijska reakcija dok je dete budno.

U slučaju reakcije, detetu treba odmah dati sirup protiv alergije, koji je preporučljivo imati u kućnoj apoteci.

Takozvane prolećne ili polenske alergije javljaju se kod dece između druge i pete godine, pre svega zato što je neophodno da ona budu u kontaktu sa polenom tokom nekoliko sezona cvetanja, kako bi ispoljila ovaj vid alergije. Statistike govore da čak 40 odsto dece ima prolećnu alergiju – zbog toga roditelji treba da obrate posebnu pažnju na najučestalije simptome poput otoka i svraba oka, curenja nosa i kijanja, kao i grebanja u grlu. Kada je u pitanju prevencija, za početak je potrebno uraditi testove putem kože ili krvi, za utvrđivanje alergena koji je kriv za reakciju, a potom izbegavati kontakt sa njim, koliko god je to moguće.

Preporučuje se češći boravak u zatvorenom prostoru tokom cvetanja alergena, posebno kada je vreme napolju vetrovito ili kišovito, a poželjno je i zatvarati prozore i vrata kuće, naročito u sobi gde dete spava.

Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom može da smanji koncentraciju polena u nosu, a ne bi bilo loše opremiti se i lekovima iz grupe antihistaminika, sprejevima za nos, kapima za oči u slučaju svraba.

Bitno je imati na umu da alergije kod dece, ukoliko se ne leče, mogu da dovedu do vrtoglavice i loše koncentracije u školi, pre svega zbog lošeg spavanja usled zapušenosti nosa. Zbog češćeg disanja na usta, može doći i do poremećaja rasta zuba, a stalno prisutni sekret može da prouzrokuje zapaljenja uva i sinusa, kao i nastanak astme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.