Kako zaista izgleda čudo rađanja? (VIDEO)

Izvor: B92, 10.Okt.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zaista izgleda čudo rađanja? (VIDEO)

Svake godine se na svetu porode milioni žena. Ipak, dolazak na svet novog života za mnoge je i dalje misterija.

Ovde možete pročitati kompletan proces kroz koji prolazi telo majke tokom porođaja:

Žene koje čekaju svoje prvo dete nekad teško uspevaju da ocene da li je porođaj zaista počeo. Nekoliko dana, pa i nedelja pre termina, vaše telo vam može slati pomešane signale.

Međutim, ako počinjete da osećate sve češće kontrakcije i ukoliko se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << one počinju javljati u razmaku od 10 minuta i manje, verovatno je porođaj počeo.

Važno je da ne paničite i da se krećete sve dok imate energije. Pojedite neki lako svarljiv obrok koji će vam dati energiju.

Imajte u vidu da porođaj može početi mnogo kasnije od vašeg dolaska u bolnicu.

Bez obzira na to kako je pucanje vodenjaka predstavljeno u filmovima, veliki broj žena uopšte i ne registruje da se nešto desilo.

Možda ćete samo osetiti da je nešto u vama puklo, što znači da se probušila amnionska membrana. Kod nekih žena zaista poteče amnionska tečnost, ali uglavnom samo primete da im je odeća vlažna.

Izbacićete sluzavi čep

Poznat i kao operikulum, sluzavi čep nalazi se u vratu cerviksa kod trudnice. Njegov zadatak je da drži matericu zatvorenom, kako bi sprečio prodiranje infekcije. Kako se porođaj približava, čep smekšava i na posletku ispada kroz vaginu neposredno pre ili tokom porođaja.

Nema sumnje da je porođaj bolan, ali zavisi od mnogo faktora, uključujući i položaj bebe. Ukoliko je beba okrenuta glavom nadole i licem prema kičmi svoje majke, porođaj protiče brzo i bol nije nepodnošljiv.

Inače, bol izazivaju kontrakcije mišića koje guraju bebu kroz porođajni kanal i intenzivan je velikim delom i zato što ljudsko telo inače ne koristi te mišiće.

Stručnjaci kažu da i strah i panika mogu pogoršati osećaj bola, pa preporučuju da se porodilja, koliko je to moguće, opusti tokom porođaja.

Ukoliko porođaj bude suviše naporan za bebu, velike su šanse da će imati prvu stolicu dok je još u majčinoj utrobi. Beba prazni creva u kojima se tečnost zadržava od 16. nedelje od začeća i formira od materije koju proguta tokom razvoja u maminom stomaku.

Tokom porođaja kod većine žena javlja se cepanje perineuma. U većini slučajeva oni su posledica hemoroida.

Kako bi sprečili ozbiljnije povrede tkiva, lekari i babice mogu izvesti epiziotomiju. To je sečenje perineuma, kojim se proširuje otvor i ublažava pritisak na tkivo.

Kada se beba rađa, u pupčanoj vrpci i placenti nalazi se oko trećine njene krvi, dok je ostatak u njenom telu. Pupčana vrpca i dalje pulsira nakon porođaja i gura krv ka bebi. Nakon nekoliko minuta, kada pulsiranje prođe, majka oseća nove kontrakcije čija je funkcija izbacivanje placente. Iako i taj deo porođaja može biti bolan, obično prolazi vrlo brzo.

U nekim slučajevima carski rez je neophodan. To se obično dešava kada se beba nalazi u neprirodnom položaju, ili ukoliko se porođaj odvija suviše sporo.

U tom slučaju, beba dolazi na svet za svega nekoliko minuta od uspavljivanja porodilje, a zatim se izvlači placenta. Za zašivanje rane potrebno je oko sat i po.

Ako nešto pođe naopako, majke ne treba ni u kom slučaju da krive sebe. Bebe mogu biti velike, ili u čudnom položaju, ili materici treba suviše vremena da se proširi. Takve stvari ne zavise od porodilje.

Ipak, mnoge žene koje su pretrpele stresan porođaj, pate od takozvane porođajne traume. Interesantno je da i njihovi partneri mogu biti pogođeni ovim stanjem, ukoliko su prisustvovali problematičnom porođaju.

Dešava se da lekari pomešaj posttraumatski stres sindrom sa postnatalnom depresijom, ali je reč o vrlo različitim stanjima.

Osobe koje pate od porođajne traume ne mogu da se oslobode misli o najstrašnijim delovima porođaja i neprekidno brinu da s bebom nešto neće biti u redu.

Žene koje pate od ovog stanja počinju da izbegavaju sve što ih asocira na rađanje, uključujući i druge mlade majke i trudnice.

Međutim, uz pomoć psihologa i psihijatra, ovo stanje je izlečivo i prolazno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.