Kako stati na kraj neprestanoj žudnji za hranom i rešiti se viška kilograma? Tajna je u jednom triku

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 10:26

Kako stati na kraj neprestanoj žudnji za hranom i rešiti se viška kilograma? Tajna je u jednom triku

Činjenica je da ponekad nije lako pridržavati se plana zdrave ishrane i teško je zadovoljiti želju za hranom.

Gojaznost je jedan od najvećih problema današnjice. Osim što je bolest, gojaznost je povezana sa povećanim rizikom od razvoja drugih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i brojna druga maligna oboljenja. Stručnjaci već duže vreme upozoravaju na ovaj problem, ističući da se tokom kovida, zbog smanjenja fizičke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnosti, povećao broj ljudi sa viškom kilograma.

Uzroci gojaznosti su složeni, ali jedan od glavnih je nesrazmera utrošene i neutrošene energije. Neaktivan način života, prekomerno uzimanje hrane, konzumiranje alkohola, kao i stres dovode do gojaznosti i drugih zdravstvenih rizika. Ali kako se nositi sa viškom kilograma, koji često može biti dugotrajan proces, održati normalnu telesnu težinu?

Promena životnih navika

Jedan od prvih saveta svih stručnjaka je da promenite svoj životni stil. Drugim rečima, neophodno je uvesti izbalansiranu, raznovrsnu ishranu koja uključuje puno voća i povrća, proizvoda od žitarica i namirnica sa malo masti. Preporučljivo je jesti što više ribe i nemasnog mesa, smanjiti unos soli i šećera, piti dovoljne količine vode i pripremati hranu na zdravije načine – umesto prženja i pečenja, poželjno je kuvati u vodi ili na pari.

Brzu hranu, slatkiše i grickalice treba izbegavati ili, ako je moguće, potpuno eliminisati, a dnevno unositi nekoliko manjih obroka. Bilo bi idealno da unapred isplanirate meni. Neophodno je uvesti redovnu fizičku aktivnost u dnevnu rutinu, najmanje tridesetak minuta dnevno i što više hodati, umesto da vreme provodite sedeći ispred računara ili TV ekrana.

Činjenica je, međutim, da ponekad nije lako držati se plana zdrave ishrane i da je teško zadovoljiti želju za hranom. Za tu svrhu postoje razni dodaci ishrani, a jedan od načina koji koriste toj svrsi jeste konzumiranje probiotika.

Kako konzumiranje probiotika može uticati na osećaj sitosti?

"Probiotici su mikroorganizmi koji imaju korisna svojstva za domaćina. Današnji način života, koji je pun stresa, rafinisanih ugljenih hidrata, manjeg unosa povrća, voća i fermentisanih proizvoda, uzima danak i dovodi do promene crevne mikrobiote. Odnos između patogene (loše) i probiotske (dobre) crevne flore treba da bude u ravnoteži u organizmu, a nažalost, sve navedeno doprinosi nedostatku probiotičke mikrobiote", navela je dr. Matovinović za Večernji.hr, dodajući da su, uprkos činjenici da su probiotici stekli ogromnu popularnost u široj javnosti, dokazi o njihovoj efikasnosti ponekad nedosledni i ostaju heterogeni u medicinskoj i naučnoj zajednici.

Ona je objasnila da postoje mnogi patofiziološki faktori gojaznosti, a akcenat na mikroorganizmima u digestivnom sistemu povezan je sa regulacijom apetita i energetskog metabolizma, pokazujući vezu između sastava crevne mikrobiote i zdravog ili gojaznog fenotipa. Iako molekularni putevi koji povezuju crevnu mikrobiotu sa regulacijom unosa hrane nisu u potpunosti shvaćeni, jedan od mehanizama je modulacija sastava crevne mikrobiote dodavanjem korisnih bakterija za zdravlje izgleda kao atraktivna nova strategija za prevenciju i lečenje gojaznosti.

"Tradicionalne probiotičke bakterije koje pripadaju rodovima Lactobacillus, Bifidobacterium i Enterococcus, same ili u različitim kombinacijama, obično rezultiraju manje ili više pozitivnim efektima na zdravlje, bez značajnijih promena u unosu hrane i telesnoj težini", rekla je dr Matovinović.

Ona je dodala da potencijalni mehanizmi delovanja klasičnih probiotika uključuju resetovanje posledica disregulacije crevne mikrobiote, uključujući smanjenje skladištenja masti, stimulisanje oksidacije masnih kiselina i smanjenje upale niskog stepena, kao i da se novi način sprečavanja debljanja može oslanjati na aktivaciju. anoreksigenih puteva.

Zaključak je da rana intervencija kod osoba sa prekomernom težinom sa ovim probiotičkim sojem može predstavljati interesantnu priliku da se ograniči razvoj prekomerne težine i može ponuditi novu perspektivu za upravljanje težinom.

Precizan probiotik i prvi rezultati

Pojedinci sa prekomernom težinom su idealni kandidati za uključivanje probiotika, iako gojazni pojedinci takođe mogu imati značajne koristi u lečenju gojaznosti. S obzirom da je lečenje gojaznosti dugotrajna borba i da pored osnovnog lečenja – koji podrazumeva promenu načina života i redukovanu ishranu, te povećanu fizičku aktivnost, postoje i različiti modaliteti lečenja koje određuje lekar, a koji podrazumeva farmaceutska terapija lekovima za lečenje gojaznosti i hirurška metoda - barijatrijska hirurgija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.