Kako sprečiti moždani udar?

Izvor: B92, 11.Okt.2019, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti moždani udar?

Smanjite unos namirnica s visokim udelom masti i holesterola.

Visoki rizik

Loše prehrambene navike mogu dovesti i do visokog rizika od moždanog udara, tvrde stručnjaci.

Kako biste živeli kvalitetnije i zdravije te umanjili tu mogućnost, smanjite unos namirnica s visokim udelom masti i holesterola, kao i prerađene, slatke i slane hrane.

U dnevnu prehranu uvrstite više voća i povrća bogatih antioksidansima.

Pasulj i grašak
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dobar su izvor belančevina i vlakana koji pomažu kod snižavanja holesterola i visokog krvnog pritiska, koji su česti krivci za moždani udar. Imaju visok udeo folne kiseline, koja je dobra u zaštiti mozga.

Orašasti plodovi i semenke

Još jedan odličan izvor folne kiseline su semenke i orašasti plodovi. Možete ih koristiti kao dodatak jogurtu i ovsenim pahuljicama. Slobodno pospite malo semenki i po salati. Bademi, orasi, lanene semenke, čija semenke, suncokretovo i sezamovo seme bogati su zdravim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama.

Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Posebno se ovde ističu losos, tuna, srdele i skuša. Preporučuju se dve porcije ribe nedeljno po 140 grama.

Žitarice

Zob, smeđi pirinač, ječam, proso, kinoja, samo su neke celovite žitarice koje bi trebalo uključiti u svoju prehranu ako želite znatno smanjiti rizik od moždanog udara.

Dobro je jesti i testeninu od pšenice. Na osnovu brojnih studija, dijeta bogata žitaricama može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 30 do 36 odsto. Osim toga, žitarice su dobre i u borbi protiv drugih zdravstvenih stanja poput dijabetesa i srčanih bolesti.

Kalijum i magnezijum

Kalijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a on je jedan od faktora rizika od moždanog udara. Iako su banane vrlo popularan izvor kalijuma, možete ga dobiti i iz spanaća, avokada te slatkog krompira. Vaša redovna ishrana, takođe, treba da se sastoji od hrane koja sadrži dovoljne količine magnezijuma, jer upravo taj mineral pomaže u sprečavanju pojave ugrušaka u krvi.

Dobri beli luk

Beli luk ima različita lekovita svojstva. Jedno od njih je to što smanjuje krvni pritisak, sprečava zgrušavanje krvi i snižava holesterol u krvi. Takođe se koristi i kod srčanih oboljenja.

Crna čokolada

Crna čokolada ima pozitivan učinak na krvotok. Ona aktivira deo vašeg mozga koji izlučuje dopamin, važnu hemikaliju u mozgu. Taj deo mozga omogućava učenje i pamćenje, a zadržava vaš mozak u formi, prenosi Dnevni avaz.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako spriječiti moždani udar

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Okt.2019

Loše prehrambene navike mogu dovesti i do visokog rizika od moždanog udara, tvrde stručnjaci.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.