Kako šećer utiče na psihu: depresija, ovisnost i šta još?

Izvor: NaDlanu.com, 19.Nov.2013, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako šećer utiče na psihu: depresija, ovisnost i šta još?

I sami znate da preterivanje u slatkišima dovodi do zdravstvenih problema kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2. Ranije se manje pažnje posvećivalo istraživanjima o tome kako šećer utiče na psihičko zdravlje, a evo koje su negativne posledice konzumiranja šećera otkrila novija istraživanja.

Depresija:Istraživači su povezali povećanu konzumaciju šećera sa povećanim rizikom od depresije, a najgori rezultat može biti šizofrenija. Šećer je takođe koren hroničnih upala >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << koje utiču na pad imuniteta, funkcije mozga i ostalih organa koji su povezani sa depresijom. Zanimljivo je da najviši nivo depresije imaju zemlje u kojima je zabeležena najveća potrošnja šećera.Zavisnost:Iako kontradiktorni, mnogi dokazi upućuju na stvaranje zavisnosti od šećera. Droge i šećer pune mozak dopaminom. Istraživači sa Univerziteta Jejl otkrivaju u studiji kako samo pogled na jedan slatki milkšejk aktivira ista područja u mozgu kao pomisao na kokain kod ljudi koji su zavisni.Anksioznost:Može izazvati zamagljen pogled, poteškoće s koncentracijom, a to sve može biti okarakterisano kao napad panike tj. povećan osećaj straha ili brige. Šećer može da učini anksioznost još neprijatnijim osećajem. Dijeta i izbacivanje šećera neće izlečiti anksioznost, ali mogu umanjiti simptome, napuniti vas energijom i poboljšati sposobnost tela da se bori sa stresom.Memorija:Istraživači sa Univerziteta u Los Anđelesu primerom su demonstrirali kako povećana konzumacija šećera može uticati na gubitak pamćenja za samo šest nedelja. Naime, oni su davali pacovima tečnost sa fruktozom umesto obične vode i to je dovelo do toga da pacovi zaborave put kojim bi pobegli. Profesor Fernando Gomez-Pinilja kaže da su pacovi pod uticajem tog preparata bili sporiji i dodaje: "Dijeta sa visokom količinom šećera menja funkcije mozga i njegovu sposobnost da uči i pamti informacije".Izvor: B92

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.