Kako se lekari štite od virusa

Izvor: Mondo, 10.Feb.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se lekari štite od virusa

Lekari su "na prvoj liniji" u sezoni virusa. Evo šta rade da bi zaštitili svoje zdravlje.

Dobra vest o virusima? U najvećem broju slučajeva prolaze sami od sebe. Loša vest? Oporavak može da potraje, i zato je prevencija toliko važna.

Evo šta lekari rade da ne "zakače" nešto.

Peru ruke. Temeljno i često. Ako pažljivo perete ruke šezdesetak sekundi pre jela, nakon odlaska u toalet i pre nego što dodirnete lice, velika je verovatnoća da ćete >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uspeti da izbegnete virusne infekcije.

Hrane se zdravo i "šareno". Voće i povrće imaju vitamine i minerale neophodne za dobar imunitet, koje ne možete nadoknaditi tako što ćete ujutru progutati suplemente. Čak i ako niste ljubitelj, naterajte se da jedete voće i povrće.

Spavaju dovoljno. Hronična neispavanost slabi imunitet. Imajte u vidu da je prosečnoj odrasloj osobi potrebno između sedam i devet sati sna u toku noći, piše WebMD.

Dezinfikuju površine koje često dodiruju. Telefon, tastatura, radni sto su leglo klica ako ih ne čistite dovoljno često. Nekoliko puta u toku dana prebrišite ih antibakterijskim vlažnim maramicama. Ili prsnite malo asepsola na ubrus i obrišite ih. A ne bi bilo loše da na "listu" dodate i kvake i daljinske upravljače, recimo.

Odrasla osoba "zakačiće" dve ili tri virusne infekcije u toku godine, čak i ako se pridržava ovih saveta. Ali, ovako bar smanjujete verovatnoću da "zakačite" svaki virus koji kruži ovih dana.

Ojačajte imunitet brzo i lako

View this post on Instagram

Umesto da čekate prve znake prehlade, preduzmite ove mere prevencije i jačajte svoj imunitet svakog dana. Ovo su saveti nutricioniste i veoma su jednostavni - da li ćete ih primenjivati? #mondoportal

A post shared by MONDO (@mondoportal) on Oct 8, 2018 at 2:39am PDT

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.