Kako se leči rak u Srbiji

Izvor: Mondo, 19.Apr.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se leči rak u Srbiji

U Srbiji godišnje sa dijagnozom raka iz lekarskih ordinacija izađe oko 36.000 ljudi. Mnogi od njih izgube bitku s tom opakom bolešću. Evo kakve su mogućnosti lečenja u Srbiji.

Dijagnozu teške bolesti mnogi dozivljavaju kao kraj, ali ne i Gorica Đokić, za koju je to bio novi početak - borbe za život, ali i drugačijeg pogleda na svet. Sada više voli sebe, ljude oko sebe, čak joj i zujanje komaraca žvuči kao muzika, jer predstavlja život.

Znala je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kaže, da je dijagnoza karcinoma jajnika te 2014. godine predstavljala početak i kraj za nju. Kraj bezbrižnog života i početak borbe. I nije se predavala. Usledile su dve teške operacije u roku od 20 dana, posle kojih je ostala bez kose.

"Bolest je stanje u koje upadamo, a meni se to desilo jer nisam dovoljno cenila sebe, nisam sebe stavljala na prvo mesto. Legala sam i ustajala sa stresom", ispričala je Gorica i svojom životnom pričom danas u Beogradu otvorila prvi Nacionalni onkološki forum.

Shvatila je, kaže, šta je život, da je bolest put ka ozdravljenju, duhovnom i telesnom, i da ne može bolesna duša sa zdravim telom i obrnuto - to je jedna celina.

Prepričala je i kako je izgledalo lečenje i jednu situaciju iz bolničke sobe koju nikada neće zaboraviti.

"Došla je mlada sestra da mi uključi hemioterapiju. Nikako nije mogla da ubode iglu. Onda je moja cimerka iz sobe, inače Bosanka, predložila da zapevamo. Odjeknulo je 'Ima jedna krčma u planini', i sve je kasnije išlo kao pesma", ispričala je Gorica i rasplakala mnoge u sali.

Gorica je samo jedna od 750 žena koje svake godine obole od karcinoma jajnika. U Srbiji godišnje sa dijagnozom raka iz lekarskih ordinacija izađe oko 36.000 ljudi. Mnogi od njih izgube bitku s tom opakom bolešću.

Pročitajte: Uradite nešto dobro za sebe danas

Prvi Nacionalni onkološki forum pod sloganom "Računajte na nas", bio je prilika da se na jednom mestu sretnu pacijenti, lekari i predstavnici institucija.

Godišnje od raka u Srbiji oboli 36.000 ljudi, a bitku sa tom opakom bolešću izgubi oko 20.000 pacijenata. Srbija se nalazi na 12. mestu u Evropi po učestalosti obolevanja od raka, ali je zato na neslavnoj drugoj poziciji kada je smrtnost od raka u pitanju.

Izvor: Tanjug

Na panelu su otvorene brojne onkološke teme, ali su predložena i moguća rešenja kako bi se statistika što pre promenila i kako bi se status obolelih podigao na viši nivo.

Član predsedništva Udruženja medikalnih onkologa Srbije Davorin Radosavljević kaže da je sve više pacijenata koji danas žive s malignom bolešću, jer napredak svih vidova onkološkog lečenja vodi produženom preživljavanju.

PROČITAJTE OVO O RAKU DOJKEFaktori rizika su...Simptomi su...Samopregled se radi ovako...

On je za Tanjug, pred početak skupa, rekao da je onkološkim pacijentima danas dostupna standardna, konvencionalna hemioterapija, a da je naglasak stručne javnosti sada da se uvede savremena terapija - molekularno ciljana i imunološka terapija.

"Jasno je da mora postojati selekcija pacijenata i da molekularna terapija traži dopunska istraživanja. Znamo da je medicina skupa, onkologija posebno", rekao je Radosavljević.

On je dodao da u poslednjih sedam godina pacijenti koji boluju od karcinoma pluća nisu dobili nijedan savremeni lek o trošku RFZO. U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije 10 pacijenata lečilo se imunološkom terapijom iz donacija, a praksa je potvrdila da terapija dobro deluje.

Predsednik Republičke stručne komisije za onkološke lekove Nenad Mijalković kaže da je imunološka terapija za obolele od karcinoma pluća prioritet koji je stručna komisija predložila Fondu, ali i oboleli od kolorektalnog karcinoma.

"Treba da se povećaju finansijska sredstva za lekove ili da se napravi neka ušteda u Fondu. To je možda moguće ostvariti drugačijom preraspodelom. Recimo, da osiguranici sami plaćaju jeftinije lekove od po 100-200 dinara, a da država plaća skupe od po nekoliko hiljada evra", rekao je Mijalković.

Srbija: 32 autobusa PUNA žena. Mrtvih

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.