Kako se dobija virus Zapadnog Nila

Izvor: Mondo, 17.Avg.2015, 03:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se dobija virus Zapadnog Nila

Grоznicа Zаpаdnоg Nilа је sеzоnskо оbоljеnjе, nајvišе zаstupljеnо u vreme nајvеćе акtivnоsti коmаrаcа.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock C vitamin u limunu jača imunološki sistem, što je naročito bitno ovih hladnih zimskih dana kada hara grip, a i lako se prehladimo.

  Povodom saopštenja Kliničkog centra Srbije da je 16. avgusta pacijent koji je oboleo od virusa Zapadnog Nila preminuo, hajde da se podsetimo - kako se ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << virus prenosi, koji su simptomi i kako se leči.

Za početak, ono najbitnije - ne prenosi među ljudima putem kontakta,već ubodom zarađenog komarca.

Nema novih pacijenata

Pacijent (56) koji je jedini registrovani oboleli od virusa Zapadnog Nila, lekaru se javio kasno, nedelju dana nakon ujeda zaraženog komaraca. U Kliničkom centru kažu da u toj ustanovi nema više pacijenta obolelih od virusa Zapadnog Nila.

Groznica nastaje tri do 14 dana nakon uboda, a bolest kod oko 80 odsto inficiranih protiče bez tipičnih simptoma koji su slični prehladi.

Povišena telesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, osip na koži, natečeni limfni čvorovi, bol u očima, su najčešći simptomi.

Simptomi teške infekcije su nepodnošljive glavobolje, ukočenost vrata, dezorijentacija, podrhtavanje, loša koordinacija, iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama.

Ako imate ovakve simptome obavezno posetite lekara.

Da biste se zaštitili na prozore stvaite mrežice koje neće dozvoliti komarcima da ulete. Takođe, možete koristiti i hemijska sredstva protiv komaraca, poput onih koja se uključuju u struju, ili se u vidu spreja prskaju u prostorijama u kojima postoji mogućnost da se nađu komarci.

Komarci su najaktivniji u zoru i sumrak, pa je najbolje da u to doba ne izlazite napolje, ili da se zaštite preparatima koji se nanose na kožu i štite od uboda.

Virus prenosi i tigrasti i običan komarac.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.