Kako razlikovati virus od alergije? Ovi lekovi često neće biti dovoljni: Roditelji u strahu VIDEO

Izvor: B92, 22.Avg.2023, 12:29

Kako razlikovati virus od alergije? Ovi lekovi često neće biti dovoljni: "Roditelji u strahu" VIDEO

Najveća količina ambrozije biće u narednoj sedmici, poslednjoj sedmici avgusta, a kako da razlikujemo simptome prehlade od alergije kod dece, za "Jutro na Prvoj" otkrio je pedijatar Saša Milićević.

"To zaista jeste večita dilema. Nekada je teško utvrditi razliku zbog sličnih simptoma curenja nosa, svraba u očima, suza u očima, kašlja. To sve može da bude karakteristika i virusne, ali i alergijske infekcije. Jedan od glavnih znakova razlika jeste temperatura, zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to je ono što prvo pitamo roditelje. Ukoliko dete ima temepraturu, tu obično isključujemo alergiju", objašnjava dr Milićević. Zatim dodaje:

"Važan nam je podatak da li je osoba ranije imala alergijske reakcije. Ukoliko jeste, onda je to vrlo verovatno alergija. Treće, krvna slika je takođe važna. Ukoliko su povišeni limfociti, onda je u pitanju virus, ukoliko su povećani keuzofili krvnih ćelija, onda je to alergija".

Na pitanje kako se leči alergijska infekcija, pedijatar Saša Milićević otkriva:

"Antihistaminici su najznačajniji od lekova protiv alergije, koji su napravili revoluciju. Histamin je jedna od najvažnijih materija koja se oslobađa kod alergijskih reakcija. Međutim, nekad nisu dovoljni. Ponekad bi trebalo da se koriste tzv. kortikosteroidi, naravno da ih se roditelji plaše. Međutim, antihistominika ima mnogo, i deluju prilično jednostavno. Zauzmu mesto na receptorima gde se nakači polen", rekao je on.

Detaljnije pogledajte u video-zapisu u nastavku teksta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.