Kako protiv ujeda insekata?

Izvor: B92, 08.Jul.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako protiv ujeda insekata?

Leto je istovremeno i sezona raznih buba, dosadnih komaraca, mušica i osa. Ujedi ovih napasti ne samo da mogu da budu bolni, već i veoma opasni.

Najvažnije je da se ne kupate jako mirišljavim sapunima i da ne stavljate parfem. Ose privlači i šarena odeća. Kad god je moguće nosite duge nogavice i rukave i mažite se sredstvima koja ih odbijaju. Izbegavajte šumovite i travnate površine.

Ako zaključite da nehemijske metode nisu delotvorne, a provodite vreme u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prirodi, biće vam potrebno neko sredstvo koje odbija insekte. Insekticide uvek koristite isključivo prema uputstvu i držite ih dalje od dece. Nikada ih ne nanosite na lice i budite pažljivi da rukama ne dodirnete oči.

Ukoliko ste već došli u situaciju da vas je ujeo neki insekt, možete uzeti protiv bolova neki lek na bazi ibuprofena ili acetaminofena. Postoje i brojne kreme i gelovi koji se nanose direktno na mesto ujeda, pri čemu olakšavaju svrab i otok.

Ako vas je ujela osa, najpre morate ukloniti žaoku. Zatim isperite to mesto sapunom i vodom, pa tek onda nanesite odgovarajuću kremu. Hladne obloge pomažu kod otoka.

Kada su u pitanju krpelji, veoma je važno da ih uklonite na vreme, jer ako se zadrže u koži duže od 36 sati, mogu preneti lajmsku bolest. Svaki put kada se vratite iz prirode, naročito ako ste boravili u visokoj travi, detaljno se pregledajte. Krpelji se uklanjaju pincetom, a nakon toga je neophodno to mesto očistiti antiseptikom - alkoholom ili sapunom.

Većina ujeda je bezazlena i može se lečiti samostalno. Svrab, crvenilo i mali otok su normalni simptomi. Međutim, ukoliko dođe do infekcije, javi se povišena temperatura ili se crvenilo proširi, potrebno je da se javite lekaru.

Kod nekih ljudi se može javiti anafilaktički šok - po život opasna alergijska reakcija. Ukoliko osetite mučninu, dobijete dijareju, povraćate, otežano dišete, svrbe vas i peku oči, usne ili drugi delovi lica, neophodna vam je hitna medicinska pomoć, jer bolest može da napreduje već za nekoliko minuta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako protiv ujeda insekata?

Izvor: medio.rs, 08.Jul.2011

Leto je istovremeno i sezona raznih buba, dosadnih komaraca, mušica i osa. Ujedi ovih napasti ne samo da mogu da budu bolni, već i veoma opasni.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.