Kako je Bil Gejts iskorenio polio u Africi: Rizikujemo netradicionalnim ulaganjima

Izvor: B92, 26.Avg.2020, 18:25

Kako je Bil Gejts iskorenio polio u Africi: "Rizikujemo netradicionalnim ulaganjima"

U utorak je Nezavisna afrička regionalna komisija za certifikaciju (ARCC) za iskorenjivanje polija zvanično proglasila Nigeriju i ostatak Afrike slobodnim od autohtonog divljeg tipa polija. Bil Gejts, kopredsedavajući "Fondacije Gejts", koja je svojim donacijama uveliko pomogla u ovoj borbi, kaže da Afrika i ostatak sveta još nisu gotovi sa borbom protiv ovog virusa.

Govoreći na ceremoniji ARCC-a u utorak, Gejts je rekao da se virus još može vratiti sve dok postoji u Pakistanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Avganistanu.

"Pre trideset godina, svakog sata se više od 40 ljudi širom sveta zarazilo poliom. Čak je 1996. godine divlji tip polija paralizovao više od 75.000 dece širom Afrike. Danas divljeg tipa polija u Africi više nema", rekao je.

Dodao je da je ovo istorijska prekretnica u trijumfu javnog zdravlja za Afriku, koja se i dalje bori protiv bolesti poput ebole i kovida 19.

"Još uvek nismo gotovi, naravno, više nego ikad važno je zaštititi napredak koji smo postigli. I dalje moramo pobediti polio u Pakistanu i Avganistanu, jer sve dok polija ima negde na planeti, uvek može da se vrati", naveo je Gejts.

Dodao je da se na globalnom nivou treba boriti i sa manje uobičajenom vrstom polija (cVDPV).

"Ovi virusi se i dalje šire u velikom broju zemalja, uglavnom u Africi, i zahtevaju koordinisane napore i finansijsku podršku da se i oni okončaju", rekao je Gejts.

Prema podacima istaknutim na sajtu "Fondacije Gejts", oni su doprinosili tehničkim i finansijskim resursima za ubrzavanje ciljane vakcinacije, mobilizacije u zajednici i rutinskih imunizacija. Takođe se navodi da su partneri za poboljšanje nadzora nad širenjem ili suzbijanjem polija i reakcije na epidemiju; pod tim podrazumevaju razvijanje sigurnije, efikasnije vakcine, kao i povećavanje finansijske i političke podrške za iskorenjivanje polija.

"Imamo jedinstvenu sposobnost da doprinesemo tako što preuzimamo velike rizike i ulazimo u netradicionalna ulaganja", navodi se na sajtu ove fondacije.

Gejts se zahvalio svom prijatelju Aliko Dangoteu na njegovoj ulozi u "uspehu ovog ogromnog napora u javnom zdravlju".

"Imali smo sastanke sa ministrima, tradicionalnim vođama, posetili smo zdravstvene ambulante, a znam da je podjednako zadovoljan koliko i ja što smo postigli ovu kritičnu prekretnicu", naveo je filantrop.

Pozvao je i vlade afričkih zemalja da pruže "političku i finansijsku podršku kako bi se osiguralo da iskorenjivanje polija ostane glavni prioritet".

"Afrika je sada bez polija jer se toliko vođa i partnera okupilo da ga poraze. Vlada zemlje mora da nastavi da ulaže u javno zdravstvo, podržava radnike na liniji fronta, bori se protiv izbijanja zaraze i, što je najvažnije, sarađuje", smatra on.

"Fondacija Gejts" najveći je finansijer Svetske zdravstvene organizacije Afrika (WHO AFRO), koja je donacijama od više milijardi doprinosila iskorenjivanju virusa u regiji i na afričkom kontinentu.

Polio, visoko zarazna bolest koja se širi zagađenom vodom ili hranom, obično pogađa decu mlađu od pet godina, a oko jedne od 200 infekcija ima za posledicu paralizu. Od onih paralizovanih 5–10% umre zbog oštećenih mišića potrebnih za normalno disanje.

SZO izveštava da sve dok makar jedno dete ostane inficirano, sva deca su u opasnosti da se zaraze bolešću. Više od 95% populacije mora biti imunizovano da bi se polio u potpunosti iskorenio.

U zemljama u razvoju oralna vakcina se koristi zbog niskih troškova i pristupačnosti, za koje su potrebne samo dve kapi po dozi. U zapadnim zemljama, kao preventiva koristi se skuplja, injekciona verzija vakcine - koja sadrži inaktivirani virus nesposoban da izazove bolest.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.