Kako da ugasite vatru preljute hrane?

Izvor: B92, 19.Sep.2021, 20:32

Kako da ugasite vatru preljute hrane?

Koliko ste samo puta pojeli preljutu hranu i činilo vam se da ništa ne može ugasiti "vatru" u vašim ustima? Ipak, nije baš tako. Postoji način da olakšate muke nakon što se se upustili u avanturu zvanu baš, baš ljuta hrana.

Ljuta hrana svoj intenzivan ukus dobija iz kapsaicina, sastojka koji se nalazi u ljutim papričicama. Kada se kapsaicin spoji s vašim čulom ukusa, mozgu se šalje jednostavna poruka – "Vatra!"

Ljuta hrana može povećati nivo energije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ubrzati metabolizam, pa je dobra vest da kapsaicin možete neutralisati raznim namirnicama.

Pogledajte koje namirnice treba uzimati nakon što ste jeli nešto jako ljuto, a koje je ipak bolje zaobići.

Voda

Ispijanje čaše hladne vode prirodna je reakcija u trenutku u kojem mislite da vam usta gore. Međutim, iako voda privremeno zaustavlja osećaj ljutine, ona će zapravo proširiti kapsaicin po vašim ustima i samo pogoršati stvari.

Mleko ili jogurt

Mleko sadrži kazein, protein koji pomaže u razbijanju molekula kapsaicina, a zatim ga doslovno ispira. Upravo to je razlog zbog kojeg se mnoga meksička i indijska jela serviraju s nekom vrstom mlečnih proizvoda. Što više mlečne masti sadrži, to je učinak bolji budući da se mast meša s kapsaicinom i otapa ga.

Alkohol

Alkohol bi mogao pomoći u otapanju kapsaicina, ali količina alkohola u tom slučaju treba da bude veoma visoka – na primer pivo vam neće previše pomoći. Tekila i votka dokazale su se kao uspešne. Ipak, čašica alkoholnog pića nakon svakog zalogaja nije najpametnija ideja, piše Finirecepti.hr.

Šećer

Najjednostavniji način na koji možete ohladiti usta jeste da u njih stavite kašičicu šećera (ili meda). Držite ga neko vreme u ustima a zatim ispljunite – na vašem jeziku stvoriće se sloj koji će ga zaštititi od osećaja vrućine.

Skrob

Pirinač i hleb deluju poput krpe koja će upiti ljute ukuse iz vaših usta. Ove i ostale namirnice koje sadrže skrob stvaraju barijeru između vaših usta i kapsaicina – upravo zato je ljuta hrana često servirana s hlebom ili pirinčem.

Sladoled

Sladoled je mešavina mleka, šećera i masti, što ga čini savršenim za hlađenje usta i gašenje požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.