Kako da ubrzate metabolizam

Izvor: Mondo, 06.Nov.2016, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da ubrzate metabolizam

Nekoliko malih promena koje vam neće biti tako teško da usvojite, mogle bi da naprave veliku razliku u radu vašeg metabolizma.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Evo šta savetuju nutricionisti, kako da ubrzate metabolizam i sagorevate više kalorija.

Zaboravite na dijetu

"Ne držite dijetu I ne brojite kalorije", savetuje nutricionista dr Merilin Glevnil. "U suprotnom, vaše telo će misliti da ste gladni, to će doživeti kao stres i počeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da skladišti masti".

Jedite malo i često

Ako jedete češće, a manje obroke, nivo šećera u krvi i nivo energije će biti stabilni, pa nećete imati iznenadne "napade" gladi. Najbolje je da pojedete nešto svaka tri sata. Dakle, doručak, ručak, večera i dve užine između, tako da razmak između obroka ne bude duži od tri sata.

Ne jedite ugljene hidrate uveče

Time ćete sprečiti da dođe do neobuzdane želje za slatkišima. Kada ne unosite uveče ugljene hidrate, neće dolaziti do naglog pada nivoa šećera u krvi, pa vaše telo neće tražiti "brzo rešenje", odnosno grickalice i slatkiše.

Doručak je obavezan

Nikako, ni pod kojim uslovima ne "preskačite" jutarnji obrok. U suprotnom, vaše telo odmah registruje glad i skladišti masti u organizmu, praveći rezervu.

Smanjite unos prerađenog šećera

Izbegavajte namirnice koje vam brzo podignu nivo šećera u krvi jer, kada se poveća nivo šećera, pankreas mora da proizvodi više insulina. Insulin je hormon koji skladišti masti u telu, tako da što je stabilniji nivo šećera u krvi, to su manje šanse da se "lepi" salo. Takođe, izbegavajte kofein i alkohol, iz istog razloga.

Protein uz svaki obrok

Proteini usporavaju obrađivanje hrane u stomaku, a naročito je važno da ih jedete uz ugljene hidrate. Naime, proteini usporavaju oslobađanje ugljenih hidrata, što je veoma dobra stvar za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje.

Jedite dobre masti

S obzirom na to da su masti proglašene glavnim krivcem za gojaznost, ljudi nesvesno izbegavaju i one dobre masti, koje ubrzavaju metabolizam. Takve masti, važne masne kiseline, nalaze se u ribi, orasima i raznim semenkama.

Važni nutrijenti

Neki nutrijenti mogu da pomognu da se glukoza pretvori u energiju umesto u masti. Zato svojoj ishrani dodajte magnezijum, cink, vitamin B, ekstrakt zelenog čaja, aminokiseline.

Vežbajte

"Izgrađeni mišići su metabolički aktivni", kaže nutricionista Šona Vilkinson. "To znači da zahtevaju gorivo u obliku kaloriju da bi se održavali, čak i kada sedite. Dakle, što više imate mišića, to oni koriste više kalorije, što znači da gubite višak sala".

Ova nutricionistkinja kaže da je upravo to razlog zašto muškarci lakše od žena skidaju kilograme - jer imaju više mišića.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.