Kako da sprečite oticanje nogu?

Izvor: B92, 26.Jun.2012, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da sprečite oticanje nogu?

U ovo doba godine mnogi imaju problem sa oticanjem nogu, koje se najčešće javlja zbog visokih temperatura i loše cirkulacije. Kako da rešite ovaj problem?

Da biste to sprečili neophodno je da promenite neke navike, kao i način ishrane. Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam „olakšati“ korak.

- Najvažnije je da promenite ishranu. U jelovnik uvrstite namirnice koje sadrže dosta vitamina A, C i D, kalijuma i belančevina. Izbegavajte začinjenu, slanu i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << masnu hranu.

- Na kraju napornog dana pripremite kupku za opuštanje. Pripremajte ih sa mlakom vodom i dodajte malo morske soli ili čaja od nane i nemojte da držite noge u njoj duže od pet minuta. Posle toga obavezno istuširajte noge (odozdo nagore) hladnom vodom.

- Budite aktivniji, više se krećite, bavite se sportom, posebno ako na poslu mnogo sedite ili stojite. Bilo bi poželjno da bar tri puta nedeljno izdvojite dva sata za popodnevne brze šetnje. Rekreativno bavljenje sportom pojačaće cirkulaciju u nogama i sprečiti širenje vena i kapilara, a stručnjaci najviše preporučuju plivanje i vožnju bicikla. Kada ste na moru, što više se šetajte po plićaku. Ova vežba jača mišiće i smanjuje osećaj težine u nogama.

- Vodite računa o izboru obuće. Neudobna obuća negativno utiče na cirkulaciju. Izbegavajte veoma visoke potpetice i skroz ravnu obuću.

- Cirkulaciju možete da poboljšate i korišćenjem proizvoda napravljenih na bazi divljeg kestena, nevena, borovnice, vitamina C... Nanosite ih svakodnevno, i ujutro i uveče.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.