Kako da se razbudite bez kafe?

Izvor: B92, 11.Nov.2014, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se razbudite bez kafe?

Iako je kafa zdrava, u njoj ne treba preterivati. Ako ste primetili da ne uspevate da se razbudite bez ogromne šolje kafe, onda bi trebalo da promenite navike po ustajanju.

Foto: Phil and Pam Gradwell (to be) / Flickr.com

Ispijanje kafe ujutru nije jedini način da se razbudite. Predstavljamo vam 10 drugačijih načina da sveži i puni energije uđete u novi dan.

Isprobajte takozvanu “pozu ribe”. Lezite na leđa i stavite ruke ispod kukova. Zatim odignite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << torzo od zemlje i polako zabacujte glavu. Ova joga poza stimuliše krvotok i pomaže vam da se brže razbudite.

Foto: Ian Carroll / Flickr.com

Ovo voće će vam dati potrebne šećere i druge ugljene hidrate kao energiju za vaše telo. Odlične su i banane i pomorandže. Idealno bi bilo da ih jedete uz neki izvor proteina, recimo, bademe.

Možda vam se ujutru čini da nećete ni uspeti da ustanete iz kreveta, ali ne treba da se prepuštate takvom osećanju. Naterajte sebe da vežbate, makar 15 minuta svakog jutra. Vežbanje će osloboditi endorfine, zbog kojih ćete se dobro osećati i ući ćete spremni u novi dan.

Foto: Nana B Agyei / Flickr.com

Idealna jutarnja vežba je šetnja, jer je dokazano da smanjuje stres i umor. Osim toga, istraživanja su pokazala da izlaganje jutarnjem suncu podstiče mršavljenje.

Verovatno će vam u početku biti neprijatno, ali ćete se navići. Zbog nagle promene temperature brzo ćete se razbuditi. Ako mislite da tuširanje hladnom vodom ipak nije za vas, barem priuštite sebi ledeno umivanje.

Foto: StockPhotosforFree.com / Flickr.com

Ako popijete čašu hladne vode ujutru, ubrzaćete cirkulaciju i lakše se razbuditi.

Ako uživate u ritualu jutarnjeg ispijanja, kafu možete zameniti čajem. U čaju ima kofeina, doduše značajno manje nego u kafi, ali će vam zato ojačati imuni sistem i sniziti krvni pritisak.

Foto: Sebastián Sánchez / Flickr.com

Napravite svoju listu omiljenih jutarnjih pesama koje vam daju energiju i izazivaju dobro raspoloženje. Ako još i zaigrate, efekat će biti potpun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.