Kako da prepoznate krvne ugruške? Ako ne reagujete na vreme, posledice mogu da budu kobne

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 08:07

Kako da prepoznate krvne ugruške? Ako ne reagujete na vreme, posledice mogu da budu kobne

Krvni ugrušak je skup ćelija i proteina u krvotoku, a oni se stvaraju tokom povreda da bi zaustavili krvarenje, a prirodno se razgrađuju tokom zarastanja.

Ali ako se formira kada nije potreban, može začepiti ili potpuno blokirati krvni sud. Komplikacije koje izazivaju neočekivani krvni ugrušci mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i smrti. U arteriji mogu izazvati srčani ili moždani udar, a ako je u veni, možete osetiti bol i otok. Ugrušak koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalazi duboko u telu izaziva duboku vensku trombozu (DVT), a ugrušak u plućima se naziva i plućna embolija (PE).

Oba su hitna medicinska stanja. Važno je znati da su vaše šanse da dobijete ugrušak veće ako se oporavljate od operacije ili ste u invalidskim kolicima, ako ste gojazni, imate dijabetes, visok holesterol i stariji ste od 60 godina. Ispod su neki od simptoma krvnih ugrušaka.

Otok

Kada ugrušak uspori ili zaustavi protok krvi, krv se može nakupiti u sudu i izazvati njegovo oticanje. Ovo je čest simptom duboke venske tromboze, posebno ako je otok u potkolenicama ili listovima. Čak i nakon što ugrušak nestane, istraživanja pokazuju da svaka treća osoba i dalje ima otok, a ponekad i bol i rane iz oštećenog krvnog suda.

Promene boje kože

Ako ugrušak blokira vene na rukama ili nogama, ti delovi tela mogu izgledati plavkasto ili crvenkasto, a promena boje može ostati čak i nakon što ugrušak nestane, zbog oštećenja krvnih sudova. Ugrušak u plućima može učiniti vašu kožu plavičastom, bledom i lepljivom.

Bol

Iznenadni, intenzivan bol u grudima može značiti da se ugrušak pomerio i izazvao plućnu emboliju. To takođe može biti znak da imate srčani udar zbog ugruška u arteriji. Ako jeste, možda ćete osetiti bol u ruci, posebno u levoj. Ugrušak često boli tamo gde se nalazi, na primer u potkolenici, stomaku ili ispod grla.

Otežano disanje

Ovo je ozbiljan simptom. To može biti znak ugruška u plućima ili u srcu. Vaše srce takođe može ubrzati i možda ćete se znojiti ili onesvestiti.

U kojim organima se često formiraju krvni ugrušci?

Pluća

Ugrušak u plućima, koji uzrokuje plućnu emboliju, može izazvati ubrzan puls, bol u grudima, iskašljavanje krvi i otežano disanje. Ovo su alarmi za brzi odlazak u bolnicu.

Mozak

Ugrušak u mozgu stvara pritisak koji sprečava normalan protok krvi. Ozbiljna blokada dotoka krvi u mozak ponekad može dovesti do moždanog udara. Bez kiseonika iz krvi, moždane ćelije počinju da umiru za nekoliko minuta. Ugrušak u mozgu može izazvati glavobolju, konfuziju, napade, probleme sa govorom i slabost, ponekad samo na jednoj strani tela.

Srce

Ugrušak u srcu ima slične simptome kao ugrušak u plućima. Ali ako je u pitanju srčani udar, možete osetiti mučninu i vrtoglavicu zajedno sa bolom u grudima. U svakom slučaju, pozovite hitnu pomoć ili odmah idite u bolnicu.

Trbuh

Ugrušak u abdomenu ponekad ne pokazuje simptome. Začepljene vene u želucu ili jednjaku, cev koja ga povezuje sa grlom, može da pukne i izazove krvarenje. Može mnogo da boli. Možete povraćati krv ili imati krvavu stolicu, koja može biti crne boje i neobično neprijatnog mirisa. Bubrezi Krvni ugrušci u bubrezima se takođe nazivaju tromboza bubrežnih vena. Obično rastu sporo i nalaze se kod odraslih. Verovatno nećete imati čak ni simptome, osim ako se komadić ne odlomi i zaglavi u plućima. Retko, naročito kod dece, može se brzo razviti i izazvati mučninu, groznicu i povraćanje. Tromboza bubrežnih vena može izazvati krv u urinu i ređu potrebu za mokrenjem.

Šta učiniti ako sumnjate na krvni ugrušak

Obratite se svom lekaru ili odmah idite u hitnu pomoć u bolnici. Ugrušak može biti smrtonosan i ne možete sa sigurnošću znati da ga imate dok ne odete na pregled. Vaš lekar vam može dati lek za razbijanje ugruška ili hirurški ubaciti tanku cevčicu na mesto ugruška da biste ga rastvorili.

Saveti za sprečavanje krvnih ugrušaka

Postoje načini na koje možete smanjiti šanse za stvaranje krvnih ugrušaka. Najvažnije je održavati zdravu telesnu težinu, pravilno se hraniti i vežbati. Takođe:

- ne sedite i ne mirujte duže vreme, posebno nakon duge vožnje avionom ili operacije

- ako mnogo sedite, ustanite i pomerite se bar svakih nekoliko sati i ispružite noge i ruke dok sedite

- proverite da li uske kompresijske čarape ili odeća mogu pomoći da vam krv bolje teče

- pitajte svog lekara da li treba da uzimate lekove za zgrušavanje krvi koji se nazivaju antikoagulansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.