Kako da pobedite sezonsku depresiju

Izvor: Mondo, 06.Nov.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da pobedite sezonsku depresiju

Kraći, hladniji i tmurniji dani mnogima utiču na raspoloženje, ali i na nivo energije. Ako je to i vaš slučaj, evo kako da pobedite "jesenji bluz".

Kada dođe hladnije vreme i dani postanu kraći, zaista je iskušenje ostati kod kuće, pod ćebetom, uz šolju tople čokolade. Ali, to samo pogoršava simptome, poput lošeg raspoloženja i manka energije.

Evo kako da se izborite sa tim.

Izađite napolje

Kao što rekosmo, znamo da je iskušenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ostati pod toplim ćebetom, ali to pogoršava simptome sezonskog afektivnog poremećaja (takozvane jesenje ili zimske depresije).

Izađite napolje jer će vam to ojačati imuni sistem i sniziti stres, umanjiti simptome anksioznosti i depresije. Dakle, svakog dana idite u polusatne šetnje, najbolje u parku ili negde gde ćete biti okruženi prirodom.

Vitamin D

Provođenje vremena napolju u jesenjim danima vam pomaže da upijete poslednje zrake sunca, što doprinosi jačanju imuniteta i mentalnom zdravlju.

Vitamin D je veoma važan za zdravlje creva, rast i obnavljanje ćelija. Zato, ako veći deo dana morate da provodite u zatvorenoj prostoriji, zbog posla, na primer, suplementi vitamina D će vam pomoći da ostanete zdravi i dobrog raspoloženja.

Jedite hranu sa puno nutrijenata

Vitamin C ima važnu ulogu u jačanju imunog sistema i može da vam pomogne da se odbranite od virusa i gripa, posebno na jesen kada je sezona tih bolesti.

Zbog toga je pametno da jedete što više lisnatog zelenog povrća i uopšte povrća bogatog nutrijentima, kako biste uneli dosta cinka i magnezijuma.

Naravno, i meso, krompir, luk... su odlične namirnice za jesenju sezonu.

Uzimajte sezonske suplemente

Ako radite po ceo dan i jednostavno ne unosite dovoljno vitamina i minerala kroz ishranu, bilo bi dobro da uzimate suplemente. Najbolje je da potražite one koji sadrže cink, magnezijum i vitamin B6, kako biste uneli sve važne nutrijente.

Takođe, žen-šen kapsule ili čaj i đumbir, koji se već vekovima koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini, za bolje opšte zdravlje i zagrevanje tela u hladnim danima.

Jedite ribu

Nedavna analiza 26 studija je pokazala da povećanje unosa omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u ribi, snižava rizik od depresije za 17 odsto.

Pored ribe, orašasti plodovi, avokado, mirođija, ruzmarin i crna čokolada mogu da pomognu u borbi protiv jesenje letargije.

Spavajte dovoljno

Pokušajte da se naspavate kad god je to moguće, jer je jako važno za vaše fizičko i psihičko blagostanje.

Nedostatak sna čini da budemo mrzovoljni, anksiozni, a loše utiče i na koncentraciju, otežava pamćenje. Telo na manjak sna reaguje proizvodnjom hormona stresa, koji podiže krvni pritisak, povećavajući i rizik od srčanog i moždanog udara.

Sa druge strane, dovoljan i kvalitetan san snižava stres i pomaže nam da bolje procesuiramo svakodnevne stvari. Takođe nam pomaže i da brže "odbolujemo" sezonski virus, jer san jača i naš imuni sistem.

Uzimajte probiotik

Istraživanja pokazuju da je balans mikrobioma u crevima od ključne važnosti za zdravlje. Dokazano je i da pomaže u borbi protiv viška kilograma, taloženja masti, a utiče i na raspoloženje.

Možda niste znali, ali 76 odsto našeg imunog sistema "nalazi se" u crevima, a bakterija u crevima su prva linija odbrane od štetnih bakterija, virusa i drugih mikroba.

Namirnice bogate probitiocima, poput kiselih krastavčića, jogurta, kefira i tamne čokolade, trebalo bi da vam budu na "redovnom meniju". Tako ćete poboljšati zdravlje creva, podstaći varenje i apsorpciju nutrijenata, podići nivo energije i ukupan osećaj mentalnog i fizičkog blagostanja.

Ako ne volite ili iz bilo kog razloga ne jedete ove namirnice, onda uzimajte suplemente probiotika.

Postavite sebi izazov

Ukoliko jednostavno ne volite hladno vreme i smatrate da je leto i sve čemu se radujete sada tako daleko, vreme je da postavite sebi novi izazov. Nađite neki novi hobi ili zanimaciju – učite novi strani jezik, učite da crtate, pravite nakit ili nešto slično.

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži dosta nutrijenata i antioksidanata koji podstiču varenje, štite creva i pomažu u borbi protiv degenerativnih bolesti.

Ono što je dobro je što kod zelenog čaja nije važno da li ga pijete toplog ili hladnog, u oba slučaja ima ista svojstva, pa se može piti kako god volite.

Ovaj čaj sadrži polifenole, flavonoide, hlorofil, vitamine i minerale, što ga čini sjajnim "oružjem" u borbi protiv sezonske depresije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.