Kako da izbegnete trovanje hranom

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2012, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da izbegnete trovanje hranom

Uskoro će nam stići topli letnji dani, a sa njima i rizik od trovanja brojnim namirnicama.

Kada je toplo bakterije se brzo razvijaju, posebno u mesu, ribi, mlečnim proizvodima i jajijma. Srećom, mnogi imaju zdrav imuni sistem koji pomaže organizmu da "pobegne" od stomačnih oboljenja. Međutim, ako ne budete dovoljno obazrivi i pažljivi u toku pripreme i odlaganja hrane, možete da "pokvarite" i najjači imunitet. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se sačuvate od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << trovanja hranom, dok uživate u pripremi i konzumiranju letnjih specijaliteta.

Ruke perite češće

Neoprane ruke su najveći izvor stomačnih bolesti. Pre pripreme jela obavezno operite ruke toplom vodom i odgovarajućim sapunom. Ako ste bili u toaletu, igrali se sa ljubimcem, ili presvlačili dečiju pelenu, operite ruke pre nego što dotaknete hranu. Kada jedete van kuće, pre jela obrišite ruke vlažnim maramicama.

Ne mešajte hranu

Bakterije lako prelaze sa jedne namirnice na drugu tokom pripreme i serviranja jela. Dobro operite sudove nakon upotrebe, posebno ako ste u nekoj posudi čuvali sirovo meso, ribu, ili jaja. Ako odlažete gotovo jelo u frižider, adekvatno ga "spakujte" i ne mešajte uz druge namirnice, piše "Foxnjuz".

Kuvajte na odgovarajućoj temperaturi

Ako u receptu piše da se određeno jelo priprema na 200 stepeni, onda nema razloga samoinicijativno da smanjujete temperaturu. Takođe, pripazite i na dužinu pripreme jela. Polovična priprema može da vam uštedi mnogo vremena, ali ne spašava vas od bakterija. Zbog toga budite strpljivi i sačekajte da se hrana dovoljno termički obradi.

Ne štedite svoj frižider

Kada donesete hranu iz prodavnice ili je ostavljate "za kasnije", smestite je u frižider. Ovaj savet sledite bez opravdanja kada god želite da sačuvate već pripremljenu hranu - kuvana jela, pečeno meso, salate, prelive i slično.

Ako hrana izgleda sumnjivo, ne jedite je

Kada hranu ne čuvate pravilno, ona dobije čudan miris, ili promeni boju i formu. Ako vam se učini da hrana ne izgleda baš kao što bi trebalo, verovatno je pokvarena, pa je bolje da je bacite, nego da rizikujete.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.