Kako da izbegnete rak kože? Nikada ne biste rekli na šta morate da obratite pažnju

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 21:16

Kako da izbegnete rak kože? Nikada ne biste rekli na šta morate da obratite pažnju

Pošto je leto već počelo, dermatolozi upozoravaju one koji provode vreme na otvorenom da neguju kožu kako ne bi povećali rizik od melanoma.

Dermatolog iz Jorkšira i medicinska ambasadorka Fonda za melanomu Elizabet Blejkvej-Mening deli svoje najbolje načine da zaštitite svoje zdravlje. Izbor odeće je presudan Dr Blejkvej-Mening kaže da bi vaša prva linija odbrane od sunca trebalo da bude odeća jer apsorbuje ili blokira štetne UV zrake koji mogu sprečiti rak kože. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << On preporučuje ljudima da se što manje skidaju i nose kape jer su vlasište, uši i čelo „najugroženije” oblasti.

Ponovo nanesite kremu za sunčanje

Nije dovoljno samo ujutru naneti kremu koja će vas zaštititi od sunčevih zraka. Stručnjaci kažu da se preporučuje ponovno nanošenje svih vrsta krema za sunčanje svaka dva sata, čak i onih za koje kažu da se koriste samo jednom dnevno.

Proverite datum na vašoj kremi za sunčanje

Većina krema za sunčanje ima rok trajanja do tri godine. Što se boca češće otvara, veća je verovatnoća da će klice kontaminirati bočicu i dovesti do opadanja kvaliteta kreme. Zato nije loše da na pakovanju napišete kada ste ga prvi put koristili kako bi znali koliko dugo je otvoreno.

Budite više u senci

Boravak u hladu je dobar način da se vaša koža odmori od UV zraka. Najbolje je paziti da se ne opečete između 11 i 15 sati, jer je tada zračenje najjače. Ako ne možete da pronađete hlad, preporučljivo je da koristite suncobran ili druge slične predmete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.