Kako da ishranom ublažite artritis

Izvor: B92, 30.Dec.2013, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da ishranom ublažite artritis

Nutricionisti preporučuju način ishrane koji je usmeren na očuvanje zdravlja, a podrazumeva uzimanje namirnica koje deluju protivupalno: luk, maslinovo ulje, grejpfrut, kupus, šumsko voće...

Od ovog načina ishrane nemojte da očekujete da će vas osloboditi suvišnih kilograma. Usmeren je na očuvanje zdravlja, a podrazumeva konzumiranje namirnica koje deluju protivupalno. Naročito se preporučuju crni i beli luk, maslinovo ulje, grejpfrut, kupus (najbolje kiseli), blitva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spanać, brokoli, bundeva, šumsko voće...

Pre svega se preporučuje osobama koje imaju artritis, jer je ta bolest posledica upale. Oni koji imaju ove tegobe trebalo bi da konzumiraju više namirnica bogatih antioksidansima i supstancama koje na prirodan način jačaju imunitet. Voće i povrće bi trebalo svakodnevno jesti i to u većim količinama, zatim hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, ali i začinjenu, posebno peršunom i ruzmarinom, koji deluju protivupalno.

Izbegavajte meso i punomasne mlečne proizvode, prerađenu hranu i slatkiše, poželjna je tamna čokolada u manjoj količini i slatko voće. Ovaj način ishrane trebalo bi da usvojite kao trajan da biste postigli najbolje rezultate, a evo šta još možete da konzumirate:

Za doručak jedite med, jogurt, jaja, šumsko voće, odnosno što više prirodnih namirnica.

Glavni obroci mogu da se sastoje od morskih plodova, povrća, krompira, graška... Jedite i domaće supe od povrća, a salate začinjavajte sa malo sirćeta i maslinovog ulja.

Za užinu su najbolji orašasti plodovi i suvo voće.

Izvor: freedigitalphotos.net/ Supertrooper

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.