Kako ASMR utiče na ljude VIDEO

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 21:18

Kako ASMR utiče na ljude VIDEO

Poslednjih godina su sve popularniji video zapisi sa šaputanjem, grickanjem čipsa, ili pucketanjem plastike i to su takozvani ASMR zapisi.

ASMR je skraćenica za autonomni senzorni meridijalni refleks. Kretori ovakvog sadržaja na društvenim mrežama tvrde da ovi zvuci vode od euforije do mirnog sna.

U emisiji 150 minuta na TV Prvoj gostovale su Ljiljana Maldaner, psihoterapeut i Gorana Ristevski, kreativni strateg.

ASMR su prijatne vibracije koje dopiru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do našeg mozga i opuštaju našeg tela.

"Postoji meridijan, odnosno nerv, od skalpa do stopala i kada se on aktivira dolazi do zadovoljstva. Celo telo mora da odreaguje da bi se nešto nazvalo doživljajem ASMR-a", kaže psiholog Ljiljana Malaner.

Kreatori sadržaja na društvenim mrežama se veoma često odlučuju za ovakve video zapise sa ciljem da sakupe veći broj pratilaca.

"Ne mislim da bi svi to trebalo da rade, već samo oni kojima se dopada. Meni se dopadao taj sadržaj i zato sam počela sa tim. Neko koristi ASMR sa kombinacijom, na primer kućnih poslova, a neko koristi klasičan ASMR", rekla je Gorana.

Da li je nauka prihvatila ASMR i da li zvuk, ili šum ima veze sa našim senzacijama u ovom kontekstu pogledajte u videu u nastavku teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.