Kada si poslednji put pregledala svoje dojke?

Izvor: Mondo, 28.Feb.2013, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada si poslednji put pregledala svoje dojke?

U Srbiji se svake godine registruje 4.000 novoobolelih od raka dojke, a 1.600 žena umre od te bolesti. Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme. Da li ti odlaziš na redovne kontrole?

Srbija je 11. zemlja po smrtnosti usled karcionoma dojke, a 36. po učestalosti tog oboljenja od 186 zemalja. Prevencija je veoma važna jer karcionom otkriven na vreme može da se izleči.

Zbog toga je širom Srbije pokrenut program "Zdravka", u okviru koga su planirane edukativne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << aktivnosti kako bi se poboljšala svest o pravovremenom lečenju raka dojke. Više o tome OVDE.

Zanimljivi su poslednji podaci koji stižu iz Amerike i koji pokazuju da se učestalost uznapredovalog raka dojke među Amerikankama starosti od 25 do 39 godina povećala u poslednjih trideset godina.

Sa 1,53 slučaja na 100.000 žena te starosne grupe u 1976. godini učestalost se povećala na 2,90 na 100.000 u 2009. godine. To predstavlja povećanje za 2,07 odsto godišnje tokom 34 godine, proračunao je tim stručnjaka Univerziteta Vašingtona.

Alarmantno je to što ova studija ukazuje da će u SAD u budućnosti kod sve više žene od 25 do 39 godina starosti da se dijagnozira rak dojke, koji je već metastazirao. S druge strane, kod Amerikanki starijih od 55 godina, u poslednje tri decenije nije uočeno statistički relevantno povećanje učestalosti dijagnoze uznapredovalog raka dojke.

I u Evropi se beleži rast obolelih žena od karcinoma dojke. U 2008. godini zabeleženo je 450.000 novih slučajeva, a ono što najviše brine je podatak da prosečno 20-30 odsto slučajeva raka dojke se javlja kod žena koje su mlađe od 50 godina.

Na povećanje broja obolelih od raka dojke, pored porodične istorije, značajno utiču loše životne navike: fizički neaktivan način života, gojaznost, kasno rađanje prvog deteta.

Ukoliko se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u oko 90 odsto slucajeva. Zato se ženama savetuje da od 20 godine života jednom mesečno same pregledaju dojke, a od 30 godine da rutinske preglede vrše klinici, dok od 40 godine života osim rutinskog i kliničkog pregleda trebalo bi uključiti i ultrazvuk i mamografijsko snimanje.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.