Kada prestanete da pijete kafu, telo reaguje: Evo koje su posledice

Izvor: B92, 05.Feb.2024, 19:03

Kada prestanete da pijete kafu, telo reaguje: Evo koje su posledice

Izbacivanje kafe iz svakodnevnog života radikalno menja način na koji živite, ali utiče i na vaše zdravlje, što za posledicu ima poboljšanje.

Mnogi ljudi ne mogu započeti dan a da ne popiju šoljicu dobre kafe. Zapravo, kafu mnogi smatraju “gorivom” za održavanje visokog nivoa pažnje i energije, posebno u najstresnijim i najzahtevnijim trenucima dana.

Sve zahvaljujući kofeinu, alkaloidu prisutnom u nekim biljkama koji stimuliše središnji nervni sistem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanjujući pospanost i povećavajući mentalnu bistrinu.

Osim kafe, kofein sadrže i druga pića, poput čaja ili guarane, pa i čokolada, ovi proizvodi takođe doprinose poboljšanju pažnje, smanjujući osećaj umora u satima nakon njihovog unosa.

Ali budite oprezni: višak kofeina može imati nuspojave u rasponu od mučnine preko glavobolje do poteškoća sa uspavljivanjem, a koje u najozbiljnijim slučajevima mogu dovesti i do tahikardije i povećane teskobe.

Maksimalna dnevna doza kofeina je 400 mg, što je četiri šoljice dnevno (kojima se, očito, ne smeju dodavati drugi izvori kofeina poput čokolade ili čaja).

No, šta se događa sa telom kada prestanete da konzumirate kofein?

Stres je smanjen

Odvikavanje od kofeina može izazvati glavobolje, iscrpljenost i umor, ali to su privremeni simptomi koji nestaju nakon nekoliko dana.

Kao što smo rekli, stalni unos kofeina izaziva ograničenje osećanja umora, a prvi simptom koji se javlja kada se taj unos prekine jeste umor.

Eliminacija kofeina smanjiće nivo stresa i uznemirenosti, a takođe će poboljšati kvalitet vašeg sna, koji će biti duži i mirniji.

Poboljšava probavu

Smanjenje ili izbacivanje kofeina smiruje gorušicu i poboljšava rad probavnog sistema

Ne zaboravite da ova stvar podstiče lučenje kiseline u želucu i slabi ezofagealni sfinkter, koji kontroliše refluks želudačnog sadržaja u jednjak: to uzrokuje kiselinu i probavne smetnje.

Poboljšava zdravlje srca

Kao što smo rekli, kofein ima stimulativna svojstva za nervni sistem, što dovodi do povećanja krvnog pritiska i otkucaja srca.

Prestanak uzimanja kofeina može poboljšati zdravlje jer može da omogući povratak na umerenije nivoe krvnog pritiska i otkucaja srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.