Kada mozak spava?

Izvor: B92, 02.Maj.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada mozak spava?

Do sna može doći u određenim delovima mozga i kada je njegov ostatak budan, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u naučnom časopisu "Nejčer".

Kada nekoj osobi nedostaje sna, dolazi do toga da određene nervne ćelije (neuroni) mogu da prave pauzu, konstatovala je grupa američkih naučnika tokom istraživanja.

Naučnici koji se bave psihijatrijskom oblašću Gviljo Tononi (Guilio) i Kjara Čireli (Chiara Cirelli) su sa grupom kolega s univerziteta "Viskonsin-Medison" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << došli do tog rezultata sprovevši istraživanje na glodarima kojima nije puštano da se dovoljno ispavaju.

Tim životinjama su ugrađivane elektrode i na taj način je elektroencefalografijom (EEG) praćeno stanje njihovih nervnih ćelija, preneli su francuski mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.