Kad zaboli zub u doba korone: Hitni slučajevi i dva upitnika

Izvor: B92, 07.Apr.2020, 13:40

Kad zaboli zub u doba korone: Hitni slučajevi i dva upitnika

Stomatološka komora Srbije nema zakonsko pravo da naloži zatvaranje svih privatnih ordinacija, ali je apelovala da se primaju samo hitni slučajevi i uz poštovanje propisanih mera zaštite. Šta ako vas u vreme pandemije zaboli zub?

"Od početka uvođenja vanrednog stanja Stomatološki fakultet je prekinuo sa nastavnom delatnosti, ali je nastavio sa zdravstvenim delatnostima i po preporukama SZO i po preporukama našeg ministarstva smo organizovali hitnu stomatološku pomoć. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tako da nam svih sedam klinika rade hitne slučajeve", rekao je dekan Stomatološkog fakulteta prof. dr Aleksa Marković gostujući u "150 minuta" na TV Prvoj.

Dr Marković je rekao da su od početka vanrednog stanja najopterećenije dve klinike - Klinika za oralnu hirurgiju i Klinika za bolesti zuba.

"U 99 odsto slučajeva nam se javljaju pacijenti sa hitnim stanjima, nemamo one koji dolaze da saniraju svoje zube zato što imaju višak vremena", dodao je on.

Na pitanje kakvu proveru pacijenata rade, dr Marković je odgovorio da im daju dva upitnika.

"Prvi je o opštem zdravstvenom stanju, koji smo imali i pre uvođenja vanrednog stanja, i dajemo upitnik sa par pitanja koji se odnosi na pandemiju - da li ima temperaturu, kašlje, kija, da li je bio na testitanju, ili da li je bio u bliskom kontaktu sa pacijentom koji je oboleo od koronavirusa ili da li je bio u inostranstvu", naveo je dr Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.