Kad umor postane svakodnevica

Izvor: B92, 31.Maj.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad umor postane svakodnevica

Ne može se sa sigurnošću reći šta izaziva prolećni umor, ali kao uzrok sve češće pominju se hormoni. Da li ste stalno pospani? Dobra je vest da se ovo stanje može brzo „popraviti".

Izvor: Lisa.rs


Uz brojne blagodeti i lepote koje vam proleće donosi, mnogi ljudi, upravo u ovom delu godine, osećaju veći umor nego inače, pospanost, vrtoglavicu, glavobolje, migrene, ali i razdražljivost, kao i bol u zglobovima. Sve su to glavni simptomi prolećnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << umora.

Temperaturne promene

„Prolećni umor je stanje za koje se još uvek ne može sa sigurnošću reći šta ga izaziva, ali danas se sve češće kao uzrok spominju hormoni. Naime, tokom zime dani su kraći, a danju često manjka sunca, što otežava stvaranje dovoljne količine hormona serotonina. Upravo je serotonin odgovoran za osećaj zadovoljstava i sreće, pa stoga neki ljudi upravo tokom zimskih dana pate od sezonske depresije, odnosno od stanja poznatog i kao „zimski bluz".

Kada nedostaje serotonina koji nas podiže, čini aktivnijima i budnijima, prevladaće melatonin, hormon koji izaziva pospanost i san. S dolaskom toplijih, sunčanih i dužih dana vaše telo izloženo je nagloj promeni - više sunca znači više serotonina u organizmu, a manje melatonina. Ta promena od našeg tela zahteva dodatnu energiju, pa ono, sve dok se ne navikne na ovaj hormonalni preokret, reaguje umorom", objašnjava doktorka i nutricionistkinja Lejla Kažinić Kreho, autorka nedavno objavljene knjige „Ishrana 21. veka za žene". Dobra je vest, napominje doktorka Kreho, da prolećni umor ne traje predugo. Kada se nivo serotonina u telu stabilizuje, tada se i vaše raspoloženje, kao i energetski status, vraćaju u normalu. Proleće je godišnje doba kada temperature najviše variraju pa često tokom dana može biti i vruće i hladno, a svaki put kada se temperatura menja, odnosno kada poraste, dolazi do pada krvnog pritiska, što uzrokuje pospanost i osećaj letargičnosti koji vas često ometa i u obavljanju svakodnevnih obaveza. Ali, na svu sreću, vaši hormoni nisu prepušteni sudbini i na njih možete delovati promenama u životnom stilu i ishrani.

Kako biste sprečili prolećni umor, treba delovati još tokom zime, za šta je sada kasno, međutim toga možete da se setite već sledeće godine. Naime, ako ste tokom zime aktivni, ako se bavite sportom, boravite na otvorenom i pazite da vam ishrana nije premasna ni previše kalorična, prolećno prilagođavanje neće biti tako teško.

Međutim, ako vam je telo zasićeno toksinima zbog neadekvatne rafinirane hrane i boravka u zatvorenim zagušljivim prostorijama, organizam i raspoloženje patiće kad se ne budete prilagođavali prirodnim ritmovima koji nalažu buđenje i aktivnost. To je i razlog, kaže naša sagovornica, zašto neki mnogo snažnije osete simptome prolećnog sindroma nego neki drugi. Ali, ako ste zimu proveli uspavani na kauču, to ipak ne znači da simptome ne možete ublažiti ili ih potpuno poništiti. Vreme je da se pokrenete koliko god umorni bili. Najteži su prvi minuti vežbanja, međutim ubrzo ćete otkriti da vam ono godi, što će vas motivisati na dalje kretanje. U tome će vam pomoći i promene u ishrani.

„Hrana koja vam je u ovo doba potrebna jeste ona koja vas čini energičnijima, aktivnijima, stoga preporučujem namirnice nižeg glikemijskog indeksa, odnosno hranu koja, kada je pojedemo, postepeno otpušta šećer u krv, što produžuje osećaj ne samo sitosti nego i povišene energije”, objašnjava nutricionistkinja Kreho. Tabele sa glikemijskim indeksom hrane danas se mogu pronaći u mnogim knjigama te na internet stranicama. Među namirnicama niskog glikemijskog indeksa su riba, mlečni proizvodi, celovite žitarice i zeleno povrće. Dobre namirnice

„Na vašem jelovniku često bi trebalo da se nađe hrana bogata biljnim vlaknima, poput sočiva, integralnog basmati pirinča (odnosno belog, ako ste skloni anemiji), leblebije, a unos dobrih esencijalnih masnoća osiguraće vam avokado, lanene i susamove semenke. Predlažem jednostavan a delotvoran obrok koji smatram dobrim borcem protiv prolećnog umora, a to je varivo od sočiva uz činiju integralnog pirinča. Tome možete dodati zelenu salatu s avokadom koju treba začiniti lanenim uljem.

Jelo je dobro začiniti i s malo čili papričice, jer ona pripada grupi namirnica koje podstiču proizvodnju endorfina, a on je presudan za dobro raspoloženje.

Nikako ne smete zaboraviti unos proteina, ali neka proteinski izbor čine riba, jaja i nemasna ćuretina. Posebno je važna plava riba koja bi trebalo bar dvaput u nedelju dana da se nađe na vašem tanjiru. Uživajte u voću i povrću; birajte zeleno lisnato povrće, poput zelene salate, brokolija, kupusa, zelenog graška...", otkriva tajne iz svog dugogodišnjeg iskustva doktorka Kažinić Kreho i savetuje da, kada biramo naminice, pokušamo da dođemo do onih ekološki uzgajanih kojima ne treba dugo vremena da od bašte stignu do našeg stola.

Zdrav hamburger

Mnogi koji o ishrani nisu dovoljno edukovani, kad su umorni, posegnu za masnom hranom i rafiniranim namirnicama, jer kratkoročno povećavaju energiju, ali od nje vrlo brzo postajete još umorniji i malodušniji. Iako vam brzo podiže nivo šećera u krvi, jednako brzo on će i pasti. Time će se pogoršati i drugi simptomi prolećnog umora.

Masnoj hrani, odnosno onoj bogatoj zasićenim masnim kiselinama, treba više vremena da se svari, što će još više pojačati osećaj umora. Umesto brze hrane i svih vrsta mesa prženog u dubokom ulju, birajte nemasno meso sa grila, dosta povrća kuvanog na pari uz dodatak pirinča ili testenine.

Za one koji ne mogu da se odreknu brzih zalogaja, nutricionisti predlažu njihovu zdravu varijantu: hamburger od graška pečen na roštilju ili u tiganju bez ulja. Tome dodajte krompir pečen u rerni s korom, čak i majonez, ali onaj koji ćete sami napraviti od jogurta i senfa.

Dodaci ishrani

„I dalje ćete uživati u svom omiljenom obroku, ali na drugačiji način, a iznenadićete se kako će vam ovako pripremljen obrok ne samo zadovoljiti želju za hranom koju ste dosad navikli da jedete, nego će vas dodatno okrepiti i ublažiti simptome prolećnog umora", kaže doktorka Kreho. Iako sindrom prolećnog umora nije do kraja objašnjen, neka istraživanja potvrđuju da su njemu sklonije osobe sa nižim krvnim pritiskom, kao i one koje se lako uznemire. Ako simptomi potraju duže od tri nedelje, dobro bi bilo posavetovati se s lekarom. Takođe, razmislite i o vitaminskim dodacima ishrani ako su simptomi umora tako izraženi da vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima.

„U navedenom slučaju savetujem jaču tabletu vitamina B-kompleksa zbog unosa folne kiseline, vitamina B 3, B 6 i B 12 plus 200 mikrograma selena. I, ne zaboravite da popijete čašu soka bogatog vitaminom C kada jedete hranu bogatu gvožđem, kao što su crveno meso ili zeleno lisnato povrće i to zbog bolje apsorpcije gvožđa u telu", zaključuje nutricionistkinja napominjući kako je to posebno važno za one koji su skloni anemiji i one kod kojih je umor česta pojava.

Magazin Lisa u novom broju donosi:

Pravo vreme za majčinstvo

Štedite svakog dana

Celijakija - rešenje je u hrani bez glutena

Kako da pronađete svoju polovinu

Pobedite prolećni umor

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.