Još jedna korist od mnogima omiljenog napitka

Izvor: B92, 10.Dec.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna korist od mnogima omiljenog napitka

Bilo da se radi o prvoj šoljici kafe ujutru ili dodatnoj dozi u toku dana, mnogi ljudi naprosto ne mogu da zamisle dan bez kafe.

Istovremeno sve veći broj istraživanja sugeriše kako šoljica kafe može doneti i mnogo zdravstvenih koristi.

Najnovija istraživanja otkrila su da je pijenje od jedne do četiri šoljice kafe dnevno povezano sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma.

"Metabolički sindrom je grupa metabolitičkih poremećaja koja uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko faktora rizika poput povišenog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola, gojaznosti i visokog šećera u krvi", objasnila je specijalistkinja interne medicine u bolnici St. Džozef u Kaliforniji Naomi Hong.

Procenjuje se da metabolitički sindrom ima više od milijardu ljudi u svetu. Život s ovim sindromom može povećati rizik od kardiovaskularnih problema, uključujući koronarnu bolest srca i moždani udar.

Polifenoli u kafi su ključni

Institut za naučne informacije o kafi (ISIC) prezentovao je rezultate svog istraživanja na 13. Evropskoj konferenciji o ishrani u organizaciji Federacije evropskih prehrambenih društava (FENS) u Dablinu.

Profesor na Univerzitetu Katania i autor studije Groso istraživanje je obavio u Poljskoj i Italiji. Grosovo istraživanje sugeriše da su za smanjenje rizika od metaboličkog sindroma ključni polifenoli koji se nalaze u kafi, posebno fenolne kiseline i flavonoidi.

Osim toga, došao je do rezultata da umereno konzumiranje kafe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa tipa 2.

Prethodna istraživanja

Šeli Vud, klinička dijetetičarka iz Medicinskog centra doline Santa Klara u Kaliforniji, rekla je da se ovo istraživanje podudara s rezultatima prethodnih istraživanja.

"U studijama koje istražuju rak pokazali su da polifenoli u kafi usporavaju ili sprečavaju rast ćelija karcinoma u istraživanjima obavljenim na životinjama", rekla je dr Vud.

Ona kaže da isti polifenoli u kafi takođe mogu delovati kao antioksidans, koji smanjuje upalu i oksidativni stres, te može delovati kao antidepresiv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.