Jezik smeha

Izvor: S media, 15.Dec.2010, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezik smeha

Način smejanja koji nam se kod nekoga podsvesno svidi ima pozitivan uticaj na dalju izgradnju međuljudskih odnosa, a najpozitivniji je ujedno i najglasniji

Dostojevski je jednom rekao da ako vam se sviđa način na koji se neko smeje, a ne poznajete tog čoveka, možete da budete uvereni da je dobar čovek.

Iako je način smejanja individualan, naučnici su dokazali da razlikujemo različite tipove smejanja, ali da neke ipak više cenimo. Poznato je i da smeh koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << našem zdravlju, ali nova saznanja pripisuju mu još uloga.

Psiholog Majkl Ovren sa Univerziteta u Atlanti smeh smatra nesvesnom komunikacijom čiji je cilj da održava pozitivne socijalne interakcije. Da bi saznao više, prof. Ovren je sa svojim kolegama snimao ljude kako se smeju dok se zabavljaju s društvom ili gledaju neke smešne video-materijale. Izabrali su one koji su povezani isključivo s pozitivnim emocijama, pa su ih raspodelili u isečke u kojima se ljudi smeju otvorenih usta i one gde se smeju „stidljivije", zatvorenih usta. Snimili su zvuk takvog smeha koji je u sledećem koraku istraživanja preslušalo 28 ljudi.

Ispitanici su poslušali zvukove, a najviše ocene su dodelili onom zvuku iza kojeg se krije smeh s otvorenim ustima. Takav smeh im se najviše svideo jer ga smatraju spontanim i iskrenim. Takođe, u skladu s ranijim istraživanjima, potvrđeno je da se ispitanicima više svidelo žensko smejanje.

Ovo istraživanje potvrdilo je pretpostavku da još od detinjstva glasan smeh učimo da povezujemo s pozitivnim iskustvima, da bi nas ubrzo i sam zvuk takvog smeha činio srećnijim. Nadalje, različite vrste smeha izazivaju različite emocionalne reakcije, pa se smatra da smo naučili da prepoznajemo te varijacije koje nam pomažu u svakodnevnim socijalnim interakcijama. Način smejanja koji nam se kod nekoga podsvesno svidi ima pozitivan uticaj na dalju izgradnju međuljudskih odnosa.

Smeh je zastupljen u svim društvima, većinom prilikom interakcije s drugim ljudima, jer se tada događa 30 puta češće nego kada smo sami. Mnoga istraživanja su dokazala pozitivne učinke smejanja na zdravlje i telo, čak ga neke bolnice uključuju u terapiju osoba obolelih od raka. Smeh podiže vaš nivo serotonina, hormona sreće, a bićete otporniji na bolove. Smejanjem možete da poboljšate i dotok krvi u mozak.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.