Jedne naočare za sve probleme s vidom

Izvor: Politika, 29.Sep.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedne naočare za sve probleme s vidom

Za sve one koji se naprežu da uz pomoć samo jednih naočara i čitaju knjige i gledaju u monitor i posmatraju ljude na ulici, stiže dobra vest – proizvedene su trufokals naočare koje će svako moći sam da podesi u zavisnosti od situacije.

Više niko neće morati da se napreže i prilagođava pogled ili da posegne i za naočarima za čitanje. Proizvođač, „Zum fokus ajver”iz Kalifornije, tvrdi da ovaj par, za razliku od bifokalnih i naočara čija stakla imaju progresivnu dioptriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u fokusu ima celo vidno polje.

Kako javlja „Volstrit džornal”, ovo je značajna vest u medicini i znači da osobe koje ne vide dobro više neće morati da menjaju naočare svaki čas ili da se muče sa svojim jednim parom, makar i onim sa progresivnim staklima jer je i tada teško prilagođavati pogled.

Svaki korisnik će rukom podesiti naočare onako kako mu odgovara – čitanju novina, rada na kompjuteru ili gledanju u daljinu. One oponašaju način na koji se ljudsko oko širi i skuplja da bi se prilagodilo fokusu. Imaju unutrašnji i spoljašnji par sočiva koji su napravljeni od ravnog stakla. Ovo staklo je prikačeno za pokretnu membranu koja sadrži providnu tečnost na bazi silikona. Spoljašnje sočivo može biti podešeno tako da koriguje druge probleme vida kao što su kratkovidost ili astigmatizam.

Mana im je što imaju samo jedan i to ne baš najprivlačniji oblik – okrugle su. Za sada je nemoguće da se naprave u drugoj formi i zato su već prozvane naočarima Harija Potera.

To se sigurno neće dopasti onima koji osim što žele da bolje vide brinu i o tome kako drugi njih vide. Ipak, proizvođač veruje da su njegove naočare super i sledećeg meseca će ih preimenovati u superfokals.

Naučnici su godinama pokušavali da urade ovako nešto, ali bi se uvek pojavljivao neki nepremostiv problem. Konačno, naočare su izašle iz laboratorije a proizvođač iz Kalifornije dobio je Silver nagradu za inovacije. Žiri ovog priznanja, koje se dodeljuje za najviša otkrića u nauci, obrazložio je odluku rečima da je ovo prva značajna promena u pomagalu koje je godinama funkcionisalo na isti način.

R. S.

objavljeno: 30.09.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Trufokals naočare rešavaju sve probleme

Izvor: Mondo, 30.Sep.2010, 16:42

Za sve one koji se naprežu da uz pomoć samo jednih naočara i čitaju knjige i gledaju u monitor i posmatraju ljude na ulici, stiže dobra vest - trufokals naočare koje će svako moći sam da podesi u zavisnosti od situacije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.