Jedna vrsta pića povećava rizik od rane smrti za dijabetičare

Izvor: B92, 13.Maj.2023, 15:40

Jedna vrsta pića povećava rizik od rane smrti za dijabetičare

Ali to važi za sve - prelazak na zdravija pića mogao bi imati veće zdravstvene koristi.

Možda ćete dvaput razmisliti pre nego što posegnete za konzervom sode ili limunade nakon što je nova studija istražila vezu između napitaka zaslađenih šećerom i povećanog rizika od smrti kod ljudi sa dijabetesom.

Nova otkrića pokazuju da je konzumiranje velikih količina zaslađenih napitaka, kao što su gazirani i voćni napici, povezano sa većim rizikom od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smrti i kardiovaskularnih bolesti kod osoba sa dijabetesom.

Studija se posebno bavila konzumacijom različitih napitaka među pacijentima sa dijabetesom tipa 2. Dok su mnoge prethodne studije povezivale konzumaciju pića sa zdravstvenim ishodima kao što su kardiometaboličko zdravlje, promena telesne težine i mortalitet, ove studije su prvenstveno sprovedene među opštom populacijom.

Istraživači sa Harvarda proučavali su podatke o skoro 13.000 muškaraca i žena tokom dvadeset godina. Otkrili su da je rizik od prerane smrti manji za dijabetičare koji su pili pića kao što su kafa, čaj, obrano mleko i voda.

Oko 74 odsto ispitanika bile su žene sa prosečnom starošću od 61 godine.

Korišten je upitnik za provjeru koja pića ispitanici konzumiraju, a podaci su ažurirani svake dve do četiri godine.

Za 18,5 godina praćenja učesnika istraživanja, 3.447, ili 22 odsto, razvilo je kardiovaskularne bolesti, a umrlo je 7.638, ili 49,3 odsto.

Podaci su pokazali da je među ispitanicima koji su konzumirali najviše šećerom zaslađenih pića uočena za petinu veća verovatnoća rane smrti od bilo kog zdravstvenog uzroka.

23 odsto manji rizik od prerane smrti zabeležen je kod onih koji su pili veće količine vode, 26 odsto manji rizik od prerane smrti zabeležen je kod osoba koje su konzumirale veće količine kafe (do šest šoljica dnevno), među osobama koje su konzumirale veća količina čaja, bila je manja za 21 odsto, a manja je za 12 odsto kod ispitanika koji su pili mleko sa manje mlečne masti.

Zamena slatkih pića zdravijim za sve

Kada je reč o kardiovaskularnim bolestima, pokazalo se da je konzumacija zaslađenih napitaka povezana sa 25 odsto većim rizikom od razvoja te grupe bolesti i 29 odsto većim rizikom od smrti usled kardiovaskularnih komplikacija.

Niži rizik je takođe primećen kada su ispitanici konzumirali kafu sa mlekom sa niskim sadržajem masti. Autori studije ističu da je ovo opservaciona studija, a ne uzročni dokaz.

Zaključuju da je konzumaciju slatkih pića, pića zaslađenih veštačkim zaslađivačima, voćnih sokova ili punomasnog mleka ipak dobro zameniti kafom, čajem i običnom vodom jer je takvo ponašanje "povezano sa nižom stopom smrtnosti od bilo kog zdravstvenog stanja“. .

Dijabetes tipa 2 je takođe usko povezan sa gojaznošću, a zamena jedne dnevne porcije slatkih pića zdravijim pićem povezana je sa skoro 20 odsto manjim rizikom od smrti. Prethodna istraživanja pokazuju da opšta konzumacija napitaka zaslađenih šećerom može dovesti do povećanja telesne težine, gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja kod ljudi. Doktori kažu da bi prelazak na zdravija pića mogao imati doživotne koristi. Rezultati studije objavljeni su u British Medical Journal (BMJ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.