Jedna kašika jabukovog sirćeta dnevno čini čuda: Ovo su sve blagodeti

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 09:17

Jedna kašika jabukovog sirćeta dnevno čini čuda: Ovo su sve blagodeti

Jabuke, osim za jelo, koriste se i kako bi se preradile u sirće.

Jabukovo sirće ne sadrži hemikalije, a nastaje u procesu fermentacije soka od jabuke uz pomoć bakterija sirćetne kiseline. Sirćetna i jabučna kiselina daće sirćetu karakteristični kiseli i intenzivan ukus i miris.

Jabukovo sirće za lečenje bolesti počeo je da koristiti još Hipokrat, "otac medicine". Od tada sve do današnjeg dana ova tekućina zlatne boje poznata je zbog svog blagotvornog delovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na naše zdravlje.

Preporučena dnevna količina iznosi jednu kafenu kašičicu, a s obzirom na to da ima prilično intenzivan ukus koji nekima ne odgovara, može da se pomeša sa vodom. Osim toga, postoje i razni recepti za napitke s jabukovim sirćetom.

Što se zdravlja tiče, jabukovo sirće u narodu je poznato po svojim lekovitim svojstvima. Evo kod kojih sve tegoba pomaže te bi svaki dan trebali popiti po jednu kašičicu razmućenu u vodi.

Višak kilograma

Jabukovo sirće pomaže i kod mršavljenja. Ovo dokazuje i jedno istraživanje: učesnici koji su konzumirali su jabukovo sirće tokom dana prosečno su unosili 275 kalorija manje od ispitanika iz test grupe. Razlog tome je što jabukovo sirće pojačava naš osećaj sitosti pa imate manju potrebu za hranom.

Bakterije i gljivice

U narodu je poznato kako jabukovo sirće deluje antibakterijski i antifugalno. Ovo sirće sadrži polifenole koji navodno vežu slobodne radikale i imaju protivupalno dejstvo. Jabukovo sirće takođe se oduvek koristiti za dezinfekciju rana i kože.

Probavni problemi

Jabukovo sirće podstiče probavu, a ako imate osetljiv želudac, kašika sirćeta na dan može rešiti problem. Sirćetna kiselina podstiče stvaranje pljuvačke, želudačne kiseline i probavnih sokova - tačnije probavnih enzima tripsina i lipaza. Probava će tako biti učinkovitija, a umanjiće se problem sa žgaravicom, zatvorom i nadutošću.

Nestabilni nivo šećera u krvi

Ako uživaš u hrani bogatoj ugljenim hidratima, a imaš povišen ili nestabilan nivo šećera u krvi, dobro je da uzimaš jabukovo sirće. Naime, sirće koje se konzumira u kombinaciji s ugljenim hidratima povećaće osetljivost na insulin. Drugim rečima to znači da će insulin delovati intenzivnije, a ćerlije će moći da iskoriste više šećera i ugljenih hidrata. Rezultat toga biće taj da ćete se osećati manje umorno i imaćete više energije.

Česte prehlade i viroze

Osim navedenih vitamina i minerala, sirće sadrži i gvožđe, kalijum i pektin. Radi toga je ova kiselkasta tekućina savršen 'buster' našeg imuniteta. Najbolje je kombinovati zdravu ishranu uz konzumaciju jabukovog sirćeta – na taj ćeš način ćete najviše učiniti za svoje zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.