Izvor: S media, 24.Mar.2011, 22:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jedite šargarepu i šljive
Svakodnevni unos šargarepe i šljiva u samo dva meseca može ljude učiniti zdravijima, ali i prolepšati, otkrili su britanski naučnici. Oba ploda obiluju karotenoidima, koji koži daju žuti sjaj čineći je lepšom i zdravijom.
Karotenoidi su grupa spojeva, u koju se ubrajaju i alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin, identifikovani su kao izuzetno snažni antioksidansi koji štite od mnogobrojnih bolesti, a u organizmu se pretvaraju u vitamin A. Ti se karotenoidi mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naći u šargarepi i šljivama, ali i u mangu, kajsijama, dinji, batati, te u kelju i spanaću.
Pregledom dosadašnjih istraživanja, naučnici su zaključili kako postoji veza između žute boje kože, koja se dobija unosom karotenoida, zdrave ishrane i izgleda.