Jedete na nervnoj bazi? Ovo su načini da prestanete sa ovom lošom navikom

Izvor: B92, 20.Avg.2023, 19:21

Jedete "na nervnoj bazi"? Ovo su načini da prestanete sa ovom lošom navikom

Emocionalno prejedanje nam često pomaže da (naizgled) nahranimo tugu, bes, krivicu, strah i anksioznost i dešava nam se jer nam se čini da je to najbrži način da popravimo raspoloženje

Sreća je prirodno stanje, mi se ne rađamo tužni, pa će naš mozak tražiti načine da popravi raspoloženje. Hrana sa visokim sadržajem šećera, soli i masti može brzo da odagna tugu, ali osećaj "dauna" koji sledi ubrzo nakon toga nije tako lep osećaj. Prati ga osećaj krivice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tuge, mržnje i dodatnog stresa koji samo može da nas zadrži u ovom začaranom krugu.

Mislite li da hrana služi da telo dobije sve neophodne hranljive materije i vitamine, ili je to nešto čime se usrećite? Odnos koji imate sa hranom seže u detinjstvo, a svrha hrane je da nam daje energiju i održava nas u životu. Naravno, treba uživati, ali uvek umereno, piše Ordinacija. Ako vam je prejedanje usled stresa postalo svakodnevna pojava i onemogućava vam da ostvarite svoje ciljeve, najbolje je da razgovarate sa stručnjakom koji može da vas vodi kroz promene. Ishrana usled stresa najverovatnije znači da je u tim trenucima telo napeto, osećate kratak dah i umor, objašnjava prof. Kristin Celio.

Emocionalno prejedanje uključuje stres, ali i anksioznost, depresiju, tugu i nervozu, dodaje on. Prva stvar koju treba da uradite, objašnjava Celio, jeste da obratite pažnju. Kada usporite, moći ćete da shvatite da prejedanje zbog stresa neće rešiti vaše probleme i neće vam pomoći da postignete svoje zdravstvene ciljeve. "Pravite beleške da li ste zaista gladni ili samo želite da jedete. Zapišite kako vaše misli utiču na vaš izbor hrane. Ako identifikujete šta uzrokuje vaše ponašanje, biće lakše odlučiti šta dalje da radite“, kaže on.

1. Uzmite čašu vode

To je najstariji trik, ali Celio kaže da je to dobar početak. Kada ste gladni zbog stresa, popijte čašu vode da zaustavite glad. Često se može desiti da mislite da ste gladni kada ste zapravo samo žedni, pa nije loša ideja da isprobate ovaj trik.

2. Zapišite svoje misli kada ste pod stresom

Celio veruje da za ovo možete da koristite i telefon, ali pravi komad papira i fizičko pisanje mogu pružiti više olakšanja kada ste pod stresom. Zapišite glavne stvari koje izazivaju stres, jer vam to može pomoći da jasnije sagledate situaciju, saznate šta je bio uzrok vašeg stresa i kako da pronađete pravo rešenje.

3. Napravite čaj

Dovoljno je samo zagrejati vodu i u omiljeni čaj dodati malo cimeta i meda. Na ovaj način ćete zaustaviti želju za hranom, smatra Suzan Albers, psiholog Klivlendske klinike. "Dokazano je da cimet održava nivoe insulina u normalnim granicama“, kaže ona. Takođe možete dodati cimet u jutarnju kafu. 4. Hodajte 15 minuta Ako imate jaku želju za hranom zbog stresa, dosade ili tuge, prošetajte 15 minuta jer će fizička aktivnost podstaći oslobađanje endorfina koji podstiče opuštanje, a svež vazduh je prirodni lek za stres.

5. Ogulite mandarine

Sam čin guljenja mandarine je odlična tehnika opuštanja. "To je mini-meditacija, morate napustiti sve što radite da biste ogulili mandarine“, kaže Albers. Čak i miris ove voćke će izazvati opuštanje, što kolači koje ste jeli sigurno neće učiniti. Za bolji efekat, radite to polako i obavezno uživajte u mirisu. Kada ste ih ogulili, jedite polako i uživajte u svakom zalogaju.

6. Razmišljajte dugoročno

Istraživanja pokazuju da zadovoljstvo nakon obroka traje samo tri minuta, pa ako se setite ove informacije može vam pomoći, savetuje Albers. Celio dodaje da treba da se zapitate svaki put kada osetite glad, da li ste gladni ili samo umorni i nemate energije? Kako mnogi ljudi koriste hranu da bi promenili svoje osećanje, zapamtite ovo pravilo kada posežete za nezdravom hranom.

7. Ugodite sebi, ali planirano

Razmislite o tome u čemu zaista uživate, da li je sladoled ili čokolada? Šta god da odgovorite, planirajte da se počastite svojom omiljenom poslasticom nekoliko puta nedeljno. Kada odlučite da to uradite, nemojte se zadovoljiti slatkišima koji vam nisu omiljeni, ali su pri ruci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.