Jedete ih svaki dan, a one vam uništavaju imunitet: Ove namirnice izbacite iz ishrane

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 13:21

Jedete ih svaki dan, a one vam uništavaju imunitet: Ove namirnice izbacite iz ishrane

Zdrav imuni sistem je neophodan za borbu protiv raznih bolesti.

Prekomerna konzumacija određenih namirnica može usporiti i oslabiti imuni sistem, a imunitet je veoma važan za prevenciju bolesti. Hrana igra važnu ulogu, tako da postoje neke namirnice koje mogu oslabiti naš imuni sistem.

Svakog dana u organizam unosimo nekoliko kašika šećera, bilo da su u čaju, kafi, milkšejku ili nekom letnjem napitku. Oni nam pomažu da se ohladimo ili nam daju energiju koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nam je potrebna da započnemo dan. Sigurno je da se nikada nismo zapitali da li šećer prisutan u ovim napicima može uticati na naš imunitet. Prema studiji koju je objavila Nacionalna medicinska biblioteka, šećer slabi imuni sistem jer bela krvna zrnca nisu u stanju da unište loše bakterije ili viruse.

Hrana koja može oslabiti imunitet

Ako želimo da budemo zdravi, ključno je da imamo jak imuni sistem. Imunitet nam pomaže da se zaštitimo od infekcija izazvanih bakterijama, parazitima i virusima, kaže dr Pavan Kumar Gojal, viši konsultant na odeljenju interne medicine u bolnici Fortis, Salimar Bagh u Nju Delhiju. Zdrav imuni sistem neophodan je za borbu protiv raznih bolesti. Prekomerno konzumiranje određenih namirnica može usporiti i oslabiti imuni sistem.

1. Šećer

Visok unos šećera usporava delovanje belih krvnih zrnaca u borbi protiv bakterija i virusa, što narušava funkciju imunog sistema, kaže dr Gojal.

2. Prerađena hrana

Prerađena hrana ima visok sadržaj natrijuma, nezdrave masti i sadrži veštačke konzervanse koji dovode do hronične upale i slabe imuni sistem.

3. Alkohol

Konzumiranje velikih količina alkohola može da suzbije imunološku funkciju, što dovodi do infekcija. Zahvaljujući tome, sposobnost našeg tela da se bori protiv infekcija biće smanjena, kaže dr Gojal.

4. Pržena hrana

Na imunološku funkciju može uticati prekomerni unos pržene hrane, što dovodi do oksidativnog stresa i hronične upale.

5. Trans masti

Brza hrana i pečena hrana sadrže mnogo trans-masti koje slabe imuni sistem.

6. Hrana sa visokim sadržajem natrijuma

Hrana sa visokim sadržajem natrijuma može povećati krvni pritisak i oslabiti imuni sistem.

7. Visoko rafinisana zrna

Visoko rafinisana zrna imaju malo nutritivnih vrednosti i vlakana, što dovodi do neravnoteže u crevnom mikrobiomu, koji je važan za imuni sistem.

8. Previše kofeina

Visok nivo kofeina u telu može imati negativan uticaj na obrasce spavanja, što utiče na imuni sistem.

Saveti za jačanje imuniteta

Pušenje i alkohol mogu oštetiti imuni sistem i zato ih treba izbegavati. Ima nekoliko stvari koje možemo da uradimo da bismo ojačali imunološki sistem.

1. Konzumiranje uravnotežene ishrane

Uravnotežena ishrana bogata hranljivim sastojcima podržava funkcionisanje imunog sistema, pa je neophodno adekvatno konzumiranje povrća, voća, minerala, zdravih masti i namirnica bogatih antioksidansima.

2. Hidriranost

Svaki dan treba da pijemo adekvatnu količinu vode za bolji imunitet i bolje zdravlje.

3. Redovna vežba

Za bolje funkcije imunog sistema treba da se bavimo fizičkim aktivnostima umerenog intenziteta koje će postati naša rutina, predlaže dr Gojal.

4. Dobar i kvalitetan san

Kvalitetan san od 7 do 8 sati jača imuni sistem, što zauzvrat smanjuje rizik od infekcija.

5. Upravljanje nivoima stresa

Visok nivo stresa štetan je za imuni sistem. Za ublažavanje i stavljanje stresa pod kontrolu možemo da se bavimo meditacijom i vežbama disanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.