Jedan simptom raka štitne žlezde možete primetiti dok kupujete šminku

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 07:59

Jedan simptom raka štitne žlezde možete primetiti dok kupujete šminku

Većina simptoma raka štitne žlezde pojavljuje se u vratu, grlu i glasu. 

Možda ćete primetiti tvrdu kvržicu, promuklost, bol od pritiska ili otežano gutanje. Međutim, postoje još neki neobični znaci na koje treba obratiti pažnju.

Ovo uključuje zajapureno lice, poznato kao rumenilo, koje možete primetiti kada kupite novu šminku - posebno puder.

Kod nekih je veoma primetna i praćena pečenjem, ali kod drugih može da se pokaže samo kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetla nijansa. Ovo je uzrokovano prekomernom količinom hormona kalcitonina, koji reguliše nivoe kalcijuma i fosfata u krvi. Proizveden od medularnih ćelija karcinoma štitaste žlezde, višak kalcitonina može ukazivati na retku vrstu raka koji se zove medularni rak štitne žlezde. Ostali manje uobičajeni simptomi uključuju: dijareju, gubitak težine, kašalj.

Rak štitne žlezde nastaje kada abnormalne ćelije štitne žlezde, koje se nalaze u grlu, počnu da se dele i rastu na nekontrolisan način.

Bez lečenja, ćelije raka mogu na kraju prerasti u okolna zdrava tkiva i proširiti se na druge delove tela. U Velikoj Britaniji svake godine se dijagnostikuje oko 3.900 ljudi, prema CRUK-u. Postoji oko 410 smrtnih slučajeva od raka štitne žlezde. Iako se mogu javiti problemi sa crevima, gubitak težine i kašalj, postoji nekoliko vrlo čestih znakova bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.