Jagode u službi zdravlja

Izvor: B92, 16.Maj.2012, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagode u službi zdravlja

Jagode su vrlo ukusno i veoma zdravo voće koje možemo jesti sveže samo u proleće.

Žarka crvena boja i slatkasti ukus čine ih neodoljivom namirnicom koja se mnogima nalazi na vrhu liste najdražih. Zbog mnoštva povoljnih uticaja koje ima na zdravlje i savršenog ukusa, njena primena je mnogostruka.

Koristimo ih sveže, kao dekoraciju, u kolačima, marmeladama, sokovima, sladoledima i alkoholnim pićima. Uz šaroliku primenu u nastavku pročitaj koje se sve blagodati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriju u tom malom plodu niske grmovite biljke.

Lekovitost jagoda

Samo osam jagoda osiguraće i do 140 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Odličan su izvor floata koji eliminišu rizik od anemije i malaksalosti, sadrže biljne fenole koji zajedno s antioksidansima smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Dobar su izvor prehrambenih vlakana koja blagotvorno deluju na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Sadrže sedam puta veću količinu antioksidansa nego jabuke ili banane i dva puta veću nego narandže ili grožđe.

Čuvanje jagoda

Neoprane jagode možete čuvati u frižideru do dva dana, a oprane možete posuti šećerom i zamrznuti. Njihovo čuvanje u tom obliku je otežano jer sadrže visok postotak vode pa ih svakako treba iskoristiti u najkraćem mogućem roku.

Jagode zdrave za našu krv?

Jagode sprečavaju razvoj raka?

Jagode sprečavaju rak jednjaka?

Iskoristite sezonu jagoda

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.