Izvor: B92, 16.Maj.2012, 15:15 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jagode u službi zdravlja
Jagode su vrlo ukusno i veoma zdravo voće koje možemo jesti sveže samo u proleće.
Žarka crvena boja i slatkasti ukus čine ih neodoljivom namirnicom koja se mnogima nalazi na vrhu liste najdražih. Zbog mnoštva povoljnih uticaja koje ima na zdravlje i savršenog ukusa, njena primena je mnogostruka.
Koristimo ih sveže, kao dekoraciju, u kolačima, marmeladama, sokovima, sladoledima i alkoholnim pićima. Uz šaroliku primenu u nastavku pročitaj koje se sve blagodati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriju u tom malom plodu niske grmovite biljke.
Lekovitost jagoda
Samo osam jagoda osiguraće i do 140 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Odličan su izvor floata koji eliminišu rizik od anemije i malaksalosti, sadrže biljne fenole koji zajedno s antioksidansima smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Dobar su izvor prehrambenih vlakana koja blagotvorno deluju na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Sadrže sedam puta veću količinu antioksidansa nego jabuke ili banane i dva puta veću nego narandže ili grožđe.
Čuvanje jagoda
Neoprane jagode možete čuvati u frižideru do dva dana, a oprane možete posuti šećerom i zamrznuti. Njihovo čuvanje u tom obliku je otežano jer sadrže visok postotak vode pa ih svakako treba iskoristiti u najkraćem mogućem roku.
Jagode zdrave za našu krv?
Jagode sprečavaju razvoj raka?
Jagode sprečavaju rak jednjaka?
Iskoristite sezonu jagoda