Izvor: B92, 29.Jun.2011, 17:41 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jagodama protiv oksidacionog stresa
Jagode u velikoj meri stimulišu reakciju crvenih krvnih zrnaca na oksidacioni stres (oštećenje ćelija, tkiva ili organa izazvano reaktivnim vrstama kiseonika) koji dovodi do poremećaja u organizmu i velikog broja oboljenja, pokazali su rezultati istraživanja grupe italijansko-španskih naučnika.
Naučnici su došli do tih rezultata tako što su od grupe dobrovoljaca koja je učestvovala u istraživanju, zatražili da svakodnevno pojedu po pola kilograma jagoda kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utvrdilo da li to voće poboljšava antioksidacioni kapacitet krvi, preneli su francuski mediji.
Analizom krvi ispitanika, pravljenoj tokom četiri, osam, 12 i 16, kao i mesec dana nakon početka istraživanja, utvrđeno je da redovno konzumiranje jagoda poboljšava antioksidaciona svojstva krvne plazme i otpornost crvenih krvnih zrnaca na oksidativnu hemolizu (raspadanje crvenih krvnih zrnaca).