Jačaju imunitet i pomažu kod upale sinusa: Ovih pet namirnica su čudotvorne, a svi ih imamo kod kuće

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 10:32

Jačaju imunitet i pomažu kod upale sinusa: Ovih pet namirnica su čudotvorne, a svi ih imamo kod kuće

Glavobolje i začepljen nos glavni su znakovi da imate upalu sinusa. Srećom, postoje određene namirnice koje jačaju imunitet i pomažu kod ublažavanja simptoma ove neugodne pojave.

Sinusi se nalaze duž vaših očiju, nosa, jagodičnih kostiju i čela, a sluznice oblažu ove šupljine i proizvode sluz koja filtrira bakterije. Ova sluz obično curi iz nosa, ali prehlade, respiratorne infekcije, alergije ili devijacija septuma mogu uzrokovati upalu i natečenost vaše nosne šupljine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tako začepljeni sinusi mogu uzrokovati nakupljanje sluzi ispunjene bakterijama, što zauzvrat može dovesti do infekcije sinusa. Stoga, kako bi lakše podneli upalu, osim lekova, preporučuje se unošenje više tečnosti i uravnotežena ishrana.

Đumbir

Đumbir je još jedna od najboljih namirnica za upalu sinusa, naročito ako alergije uzrokuju probleme sa sinusima. Studija iz aprila 2020. godine, objavljena u medisinskom časopisu ​‌BMC Complementary Medicine and Therapies‌, otkrila je da uzimanje 500 miligrama ekstrakta đumbira svaki dan ublažava simptome alergije poput začepljenosti i curenja sluzi iz nosa jednako delotvorno kao uzimanje 10 miligrama leka koji pomaže pri ublažavanju upale.

Ako nemate ekstrakt đumbira, skuvajte čaj od đumbira. Iako konzumacija đumbira možda neće imati iste učinke kao uzimanje ekstrakta, što je istraživanje proučavalo, postoje anegdotski dokazi da može pomoći kod simptoma upale sinusa. Sok od đumbira bez dodatnih šećera takođe može biti jedno od najboljih pića za upalu sinusa.

Beli luk

Naseckani beli luk oslobađa alicin, stvar koja može imati antibakterijsko i antimikrobno delovanje u borbi protiv virusa. Ova antibakterijska svojstva mogu pomoći u ublažavanju problema sa sinusima, prehladama i nakupljanjem sluzi. Međutim, prema Medicinskom univerzitetu u Ročesteru, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se bolje razumelo kako beli luk može lečiti ove probleme.

Luk

Poput belog luka, obični luk može imati slične antibakterijske učinke. On takođe sadrži alicin, koji može pomoći u lečenju simptoma infekcije sinusa poput začepljenog nosa.

Šareno voće i povrće

Prema istraživanju iz 2013. godine objavljenom u Advances in Nutrition, određeni spojevi u voću i povrću jarkih boja poput karotenoida i flavonoida mogu imati protivupalne i antioksidativne učinke koji pomažu vašem telu da bolje funkcioniše i čak se mogu odbraniti od infekcija. To uglavnom podrazumeva ove vrste voća i povrća: jagode, borovnice, trešnje, narandže, paradajz, spanać i kelj.

Začinjena hrana

Začinjena hrana takođe može biti dobra za konzumaciju kada imate infekciju sinusa. To je zato što kapsaicin, stvar koju sadrže ljute papričice, može pomoći u razređivanju vaše sluzi, što pomaže i kod ublažavanja nealergijskih simptoma poput začepljenog nosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.