Istraživanje: Dve petine građana ne zna šta je hepatitis

Izvor: N1 televizija, 06.Dec.2017, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Dve petine građana ne zna šta je hepatitis

Ohrabruju podaci da su građani Srbije dobro upoznati sa rizicima za prenos virusa hepatitisa C, ali skoro dve petine građana ne zna šta je hepatitis, izjavila je Violeta Rakić sa Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", saopštilo je Udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hronos.

"Podaci istraživanja pokazuju da je između 84 i 87 odsto građana upoznato da rizik mogu predstavljati hirurške i stomatološke intervencije obavljene nesterilisanim instrumentima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i zloupotreba narkotika deljenjem igle i drugog pribora", rekla je Rakić.

"Pirsing, tetoviranje, kao i često menjanje seksualnih partnera bez korišćenja kondoma kao rizik za prenos virusa hepatitisa C prepoznaju 3 od 4 osobe. Takođe, dve trećine građana informisano je da je prenos virusa moguć sa majke na novorođenče", dodala je Rakić i ukazala da 90 odsto onih koji znaju za hepatitis C smatraju da je to ozbiljna bolest.

Istraživanje je sprovela specijalizovana agencija MASMI, uz podršku kompanija Medicopharmacia d.o.o. i Gilead Sciences.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Prevencijom protiv hepatitisa

Izvor: RTS, 06.Dec.2017

U svetu sa virusnim hepatitisima živi oko 325 miliona ljudi. Svakog dana u Evropi oko 400 ljudi umre od posledica te infekcije. U Srbiji broj zaraženih nije poznat. Kako bi se podigla svest o toj infekciji, udruženje pacijenata "Hronos" i Institut "Batut" predstavili su rezultate istraživanja. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.